Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

SAD su spremne da se pridruže pregovorima velikih sila i Irana o povratku nuklearnom sporazumu iz 2015. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Administracija novog predsednika Džozefa Bajdena odbacila je kampanju „maksimalnog pritiska“ bivšeg predsednika Donalda Trampa koja je pokušala da izoluje Iran, saopšteno je u SAD-u.Takođe, nova administracija se ne zalaže za obnavljanje sankcija Iranu.

Stejt department je najavio ove poteze nakon razgovora državnog sekretara Entonija Blinkena sa britanskim, francuskim i nemačkim kolegama.

U saopštenju se navodi sa će SAD prihvatiti poziv Evropske unije da prisustvuje sastanku pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke, zajedno sa Iranom.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i „grupa 5 plus 1“, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka, kao potpisnica u ime EU.

SAD su 2018. godine, odlukom doskorašnjeg predsednika Donalda Trampa, jednostrano napustile medjunarodni nuklearni ;sporazum, kojim se ;Iran ;obavezao da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Iran je posle istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze iz tog sporazuma.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar