Ramzan Kadirov Foto:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK

Portal Nova.rs objavio je netačnu vest da je lider Čečenije Ramzan Kadirov isključen sa američke liste sankcija i da je to objavljeno na sajtu američkog ministarstva finansija. U stvari, Kadirov je i dalje na listi sankcija SAD-a, što potvrđuje pretraga liste osoba i organizacija koje je sankcionisao OFAC i koja daje Kadirov profil.

Kako je naveo StopFake, na web stranici Ministarstva finansija SAD-a stoji da se ova baza podataka „često ažurira i uvek sadrži najnovije verzije OFAC-ovih lista sankcionisanih“ osoba i organizacija. Takođe, imena koja su uklonjena ne pojavljuju se u pretragama ovih lista. S obzirom na to da pretraga liste osoba i organizacija koje je sankcionisao OFAC daje Kadirov profil, ova vest ispostavila se kao lažna.

Dakle, Kadirov nije uklonjen s liste sankcija SAD-a niti su mu ukinute sankcije. U saopštenju o promenama na listi sankcionisanih osoba i organizacija našao se jer su dva unosa o njemu uklonjena s liste, ali je ostao unos u kojem je promenjena latinična verzija njegovog prezimena.

U prvobitnom tekstu navedena je informacija da je Kadirov isključen sa crne liste Kancelarije za kontrolu strane imovine, ali da je takođe dodat i na „listu izmena“ američkog ministarstva.

Tačne informacije su da je u septembru ove godine Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finasija (OFAC) uvela sankcije Kadirovu i njegovoj porodici zbog učešća u ruskoj agresiji na Ukrajinu. Tvrdnjama o navodnom isključivanju Kadirova s liste sankcija SAD-a bavio se ukrajinski fact-checking portal StopFake u analizi od 16.11.2022. godine.

Kancelarija za kontrolu strane imovine SAD-a je 14.11.2022. godine objavila saopštenje o uvođenju niza izmena na listi sankcija u vezi s Rusijom. U saopštenju se, kako navodi Stop Fake, ističe da je OFAC uveo sankcije protiv „transnacionalne mreže nabavke tehnologije koja podržava ruski vojno-industrijski kompleks“ i “globalne mreže finansijskih posrednika, asistenata i drugih povezanih s dve ključne elite Kremlja, čije je bogatstvo povezano sa Zapadom”.

U prvom delu saopštenja navodi se lista novih pojedinaca i organizacija kojima su SAD uvele sankcije.

Drugi deo saopštenja odnosi se na promene napravljene u listama sankcija OFAC-a. U sekciji o unosima koji su izbrisani s OFAC liste stoje dva unosa koja se odnose na Kadirova. Ali, u sekciji o izmenama stoji da je jedan unos koji se odnosi na njega izmenjen tako što je latinična verzija njegovog prezimena promenjena iz “KADYROW” u „KADYROV”, objašnjeno je u analizi StopFakea.

Portal Nova.rs izvinjava se čitaocima zbog prenošenja lažne i netačne vesti.

Podsetimo, američko ministarstvo finansija dodalo je 15. septembra najviše ruske finansijske zvaničnike, rođake čečenskog lidera Ramzana Kadirova i rusku zvaničnicu za prava dece na listu sankcija. Na spisku su bile tri supruge Kadirova i tri njegove odrasle ćerke. Tada su takođe uvedene dodatne mere čečenskom lideru. SAD su uvodile sankcije Kadirovu i pre rata u Ukrajini, a na američkoj “crnoj listi” nalazi se od 2012. godine.

Inače, šef Čečenije Ramzan Kadirov postavio je rekord po broju sankcija izrečenih bilo kojoj osobi na svetu, prema potvrdi koju je Kadirovu uručio glavni urednik ruske Knjige rekorda Stanislav Konenko.

Kadirov je takođe nedavno osvojio rekord „najvećeg broja sankcija uvedenih protiv osobe, njenih rođaka i sledbenika u svetu“.

Šef Čečenije tada je istakao da je pretekao lidera Severne Koreje Kim Džong-Una, beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i sirijskog predsednika Bašara al Asada. Prema Kadirovu, najmanje 70 ograničenja u tom momentu bilo je nametnuto njemu, njegovoj porodici, sledbenicima, imovini i organizacijama od 2011. godine.

***

BONUS VIDEO: Kadirov plače zbog govora Putina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare