Foto:EPA-EFE/Sean Gallup

Sjedinjene Američke Države nameravaju da pošalju u Meksiko i Kanadu oko četiri miliona doza vakcine AstraZeneka protiv virusa korona. Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je danas da je vakcina AstraZeneke bezbedna i delotvorna vakcina koja nije povezana s većim rizikom od tromboembolije, ali, kako tvrde, ne može se odbaciti povezanost između tih slučajeva i vakcinisanja.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz američke vlade, agencija tvrdi da će Meksiko dobiti oko 2,5 miliona doza vakcine, a Kanada 1,5 milion, jer “virus ne poznaje granice” i SAD žele da pomognu svojim globalnim partnerima.

Vašington je izložen kritikama saveznika jer ne deli sa njima vakcine, posebno AstraZeneka, čija je upotreba odobrena u drugim zemljama, ali još ne i u SAD.

Kompanija AstraZeneka je najavila da će do početka aprila imati 30 miliona doza vakcine proizvedenih u SAD i spremnih za upotrebu.

Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je danas da je vakcina AstraZeneke bezbedna i delotvorna vakcina koja nije povezana s većim rizikom od tromboembolije, ali ne može se odbaciti povezanost između tih slučajeva i vakcinisanja.

Nekoliko sati uoči izjašnjavanja EMA, SZO je ponovo pozvala na nastavak vakcinacije AstraZenekom.

Savetodavni komitet SZO za bezbednost vakcina trebalo bi da sutra objavi procene o vakcini AstraZeneka, dodaje ta zdravstvena organizacija UN.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)