Foto:EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Predlog zakona o privrednim olakšicama za borbu s koronavirusom, koji se finalizuje u Kongresu, uključivaće i jednokratnu isplatu u iznosu od 3000 dolara namienjenu porodicama, izjavio je u nedelju američki ministar financija Stiven Mnukin.

Mnukin je u intervjuu za nedjeljne vesti Fox njuz takođe rekao da će Federalne rezerve (FED) moći da iskoriste do četiri bilijuna dolara likvidnih sredstava pomoći nacionalnoj ekonomiji.

Naglasio je da bi dodatne mere likvidnosti američkoj centralnoj banci trebale da omoguće pomoć širokoj bazi američkih firmi u nastojanju da prebrode sledećih 90 do 120 dana.

Trumpova administracijase nada da će do nedelje dovšiti  predlog zakona te da će o njemu glasati u ponedeljak, kazao je Mnukin, dodavši da bi se, ako kriza ne oslabi za 10 do 12 nedelja, mogli preduzeti i dodatni koraci.

Ministar je ublažio pitanje moguće recesije nazvavši ga „tehničkim pitanjem“ koje nije „preterano relevantno“ u trenutnoj situaciji „s obzirom na to da je vlada uspešno smanjila delovanje velikih delova privrede ,nastojeći usporiti širenje virusa“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram