Beba, kovid, covid, koronavirus, vakcina, vakcinacija
Foto: Shutterstock

Savetnici za vakcinaciju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) danas su jednoglasno odlučili da odobre Fajzerove i Modernine vakcine protiv kovida za bebe starije od šest meseci, preneo je CNN. Da bi bebe počele da se vakcinišu, neophodno je da odluku potpiše direktorka CDC Rošel Valenski, što se očekuje tokom naredne sedmice.

Doktor Metju Dalej je pre glasanja rekao da su nevakcinsana deca starija od pet godina u deset puta većem riziku da umru od posledica kovida nego deca koja su primila bar jednu dozu vakcine.

Doktorka Veronika Meknili je kazala da je bila šokirana u kojoj meri je kovid pogađao decu i navela da je u protekle dve i po godine u Sjedinjenim Državama koronavirusom zaraženo dva miliona dece, 20.000 je bilo hospitalizovano, a preminulo ih je više od 200.

Istakla je da je posebno brine to što su roditelji uglavnom nedovoljno svesni kakve sve dugoročne posledice kod dece može da ostavi kovid.

Zaključeno je da je neophodna komunikacija sa roditeljima kako bi im se objasnilo u kojoj meri je vakcinacija protiv kovida važna da se zaštite životi dece.

Vakcinu će moći da primi oko 17 miliona dece stare od šest meseci do pet godina.

BONUS VIDEO: Vakcinacija dece u Americi


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare