Foto: Wiktor Dabkowski / AFP / Profimedia

SAD i Evropa pozvali su u utorak Tursku da oslobodi biznismena i filantropa Osmana Kavalu koji je hiljadu dana u zatvoru bez presude, uprkos tome što je u drugom slučaju bio oslobođen.

Kavala se nalazi u zatvoru od novembru 2017. Prvobitno je bio optužen za finansiranje masovnih protesta 2013., ali ga je sud u februaru oslobodio svih tačaka optužnice i naredio puštanje na slobodu.

Nekoliko sati nakon oslobađajuće presude zatražen je novi pritvor zbog drugog slučaja u kom se povezuje s propalim državnim udarom 2016. i kasnije je ponovo uhapšen. U tom novom slučaju je, kako prenosi N1, u martu optužen za špijunažu, ali optužnica do sada nije podignuta.

Kavala negira sve optužbe.

Zamenik portparola američkog Stejt Departmenta Kejl Braun pozvao je na Kavalino oslobađanje.

„Pozivamo Tursku da deluje u skladu sa obavezama prema vlastitom pravosuđu i vladavini prava i oslobodi Osmana Kavalu iz pritvora, a onda na pravedan, transparentan i hitan način reši taj slučaj“, rekao je Braun.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Tursku Načo Sančez Amor je rekao da je Kavalin slučaj test u kojoj je meri Turska iskrena prema pitanju ljudskih prava i poručio da EU zagovara „stvarnu pravdu“ u Turskoj.

Evropski sud za ljudska prava je takođe pozvao na oslobađanje Kavale zbog nedostatka dokaza i to u oba slučaja, iz 2013. i 2016.

Kavala (62) je bio izuzet od amnestije prema zakonskoj odluci iz aprila kojom je, u sklopu sigurnosnih mera u borbi protiv epidemije koronavirusa, pomilovano hiljade zatvorenika.

Kavala je predsednik upravnog odbora Anadolijske kulture koja promoviše ljudska prava kroz umetnost, uključujući susednu Jermeniju sa kojom Turska nema diplomatske odnose.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar