Osman Kavala
Osman Kavala Foto: Wiktor Dabkowski / AFP / Profimedia

Osman Kavala, koji se već skoro tri godine nalazi u zatvoru u Turskoj, a prethodno nije osuđen ni za kakvo kriminalno delo, prema rečima svojih pristalica je neumorni filantrop i biznismen, koji nije štedeo svoje bogatstvo da bi pomogao društvu.

Nije ranije bio poznat široj javnosti, ali ga je predsednik Redžep Tajip Erdogan, posle propalog državnog udara 2016, označio kao pretnju, prenosi agencija Frans pres.

Danas je 1.000. Kavalin dan u zatvoru, što je podstaklo njegove pristalice da na društvenim mrežama pokrenu kampanju sa haštegom #FreeOsmanKavala (#SlobodaOsmanuKavali).

„Ukrali su nam 1.000 dana života… majka mog muža ima više od 90 godina i ne zna da li će više ikada videti sina“, rekla je na konferenciji za novinare u subotu Osmanova žena Ajse Bugra.

Kavala (62) bio je izuzet od aprilskog zakona, kojim je pomilovano hiljade zatvorenika, kao bezbednosna mera u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Pošto ga je sud u februaru oslobodio po optužbi za učešće u antivladinim protestima 2013. godine, policija ga je zadržala po drugom osnovu, povezavši ga sa propalim državnim udarom.

Sada je optužen za pokušaj ukidanja ustavnog poretka i špijunažu.

Kavalin advokat rekao je u subotu da „nema dokaza“ da je ovaj biznismen i filantrop počinio bilo kakav zločin.

Kavala, koji se nalazi u strogo obezbeđenom zatvoru Silivri, na obodu Istanbula, postao je simbol onoga što stručnjaci karakterišu kao „slom civilnog društva“.

Predsednik je Upravnog odbora Anadolijske kulture, koja promoviše ljudska prava kroz umetnost, uključujući i susednu Jermeniju, sa kojom Turska nema diplomatske odnose.

(Izvor: N1)

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar