Aerodrom, vakcina, sputnjik
Foto: Steve Parsons / PA Images / Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia

Nakon 567 dana Sjedinjene Američke Države odlučile su da ponovo otvare svoje kopnene i vazdušne granice za strane putnike koji su vakcinisani protiv kovida-19. Pored vakcinacije, američke vlasti traže još jedan uslov - negativan PCR test ne stariji od tri dana - ali to nije sve.

Pročitajte još:

Da bi putnici iz 33 zemlje za koje su granice otvorene, a među kojima je i Srbija, mogli da uđu u SAD moraju biti potpuno vakcinisani minimum dve nedelje pre nego što krenu na put. Takođe, na spisku dozvoljenih vakcina ne nazale sve vakcine koje su odobrene u Srbiji. Moderna, Fajzer i Sinofarm su na spisku dozvoljenih, ali ruski Sputnjik nije.

Što se tiče putnika mlađih od 18 godina, SAD ne zahteva da budu vakcinisani, ali moraju da prikažu negativan kovid test. Deca od dve godine ili mlađa nisu u obavezi da budu testirana.

Pored Srbije, Sjedinjene Države su granice otvorile i za putnike iz Brazila, Kine, Indije, Južne Afrike i većine zemalja Evropske unije.

Ko su izuzeci od ovih pravila?

Kako bi izbegla pospešivanje nejednakost u vakcinaciji koja postoji između bogatih zemalja i ostatka sveta, Bajdenova administracija je da ublaži pravila za zemlje sa niskim zalihama vakcina.

Putnicima iz oko 50 zemalja u kojima je vakcinisano manje od deset odsto ljudi biće samo potrebna dozvola vlade Sjedinjenih Država za ulazak u zemlju. Međutim, svrha njihove posete ne može biti samo turistička.

Palermo aerodrom ilustracija Foto: shutterstock By elesi

Ostali izuzeci uključuju nevakcinisane međunarodne posetioce koji žele da uđu u zemlju iz humanitarnih ili hitnih razloga. Vlasti kažu da će ovi slučajevi biti izuzetno retki i da će zahtevati odobrenje američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Putnici koji su bilo kojoj grupi koja ih izuzima od pravila moraće da imaju negativan test, urađen dan pred let i potvrdu o zdravstvenom stanju.

Kritike zbog diskriminacije Sputnjika

Ipak, ono što prouzrokuje glavobolje mnogih koji zbog privatnih ili poslovnih razloga žele da odu u SAD, jeste to što američke vlasti ne žele da priznaju rusku vakcinu Sputnjik. Ovo cepivo još nije odobreno od strane američkog regulatora FDA-a i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), iako je u upotrebi u 70 zemalja širom sveta.

Ruskom vakcinom imunizuju se građani samo dve države članice EU, odnosno Mađarska i Slovačka, a zastupljena je i kod nas u većem delu Azije i naravno zemljo porekla – Rusiji. Međutim, Rusi nisu voljni da prime domaću vakcinu upravo zbog ograničenja vezanih za putovanja, zbog čega sve češće odlaze u inostranstvo po Fajzerovo cepivo. Tako su prethodnih dana zabeleženi čitave ture putnika iz Rusije koji su dolazili Zagreb i Beograd po vakcine koje zapad priznaje.

Aerodrom, vakcina, sputnjik
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Aviokompanije moraju da prate kontakte

Odluka o otvaranju granica biće veliki plus za turistički sektor SAD koji očekuje ogroman priliv putnika – oko pedeset odsto veći nego prethodne godine, posebno iz Evrope, u prvih nekoliko dana. Očekuju se dugi redovi na popularnim aerodromima i destinacijama. Britanska aviokopanija “Britiš Ervejs” zabeležila je porast od 900 odsto pretraga dostupnih letova za SAD i turističkih aranžmana nakon objavljivanja odluke.

Ipak, svaka potvrda o vakcinaciji i korona testovima biće pažljivo pregledan. Avio-kompanije takođe moraju da primene sistem za praćenje kontakata, a zbog očekivane navale uvele su i dodatne prekookeanske letove i u ponudu uvrstile avione u koje staje veći broj putnika.

Podsetimo, nastojeći da uspore širenje koronavirusa, granice Sjedinjenih Američkih Država zatvorene su od marta 2020. za putnike iz velikog dela sveta, uključujući Evropsku uniju, Britaniju i Kinu, Indiju i Brazil, a zabranjeni su i kopneni ulasci iz Meksika i Kanade.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare