Južna Afrika
Foto: EPA-EFE/Kim Ludbrook

Južna Afrika saopštila je danas da za sada neće odobriti za hitnu upotrebu rusku antikovid vakcinu Sputnjik V.

Kako se navodi u saopštenju južno afričke agencije za lekove (Sahpra) upotreba Sputnjika V u toj zemlji gde je rasprosranjen virusk HIV-a može da poveća za vakcinisane muškarce rizik dobijanja HIV-a.

Južna Afrika ima najveći broj zaraženih HIV-om na svetu. Ona je takođe najteže pogođena kovidom na afričkom kontinentu sa više od 2,9 miliona zaraženih i 88.600 umrlih.

Neke studije su ukazale da vakcine koje koriste vektor adenovirusa tipa pet (AD5), kao Spunjik V, mogu da dovedu do veće podložnosti dobijanja HIV-a među muškarcima koji su primili tu vakcinu.

U Južnoj Africi se koriste vakcine laboratorije Džonsoni i Džonson kao i vakcine koje koriste informacionu RNA tehnologiju Fajzer/Biontek. Kineska vakcina Sinovak takođe je odobrena.

Ruska vakcina nije još dobila zvanično odobrenje za upotrebu Svetske zdravstvene organizacije ali se daje u najmanje 45 zemalja.

Južna Afrika inače ima teškoće da obezbedi dovoljno antikovid vakcina za svojih 59 miliona stanovnika, kojih je jedva četvrtina do sada vakcinisana.

BONUS VIDEO: Kako je nastala vakcina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar