Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Ministarstvo obrane Ruske Federacije objavilo je da je završeno "pregrupisanje", odnosno povlačenje, ruskih trupa sa desne na levu obalu Dnjepra u gradu Herson, javljaju ruski mediji.

„Danas u 05:00 po moskovskom vremenu završeno je povlačenje ruskih jedinica na levu obalu reke Dnjepar. Tokom povlačenja nije ostao nijedan komad vojne opreme ili naoružanja. Svo rusko osoblje je prebačeno, nije bilo gubitaka u ljudstvu, opremi ili materijalu grupe ruskih snaga“, navodi se u saopštenju.

Dalje, navodi se da su „formacije i vojne jedinice ruskih oružanih snaga zauzele odbrambene linije i unapred pripremljene položaje“.

Takođe, rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je ukrajinska vojska pokušala da „poremeti pregrupisanje trupa i evakuaciju civila“, kao i da su tokom noći pet puta gađali prelaze preko reke Dnjepar američkim raketama HIMARS. Kako je navedeno, ruski PVO sistemi su oborili 28 ukrajinskih granata.

Ranije u toku današnjeg dana objavljeni su snimci na kojima se vidi srušen most Antonovski, najvažniji most koji povezuje levu i desnu stranu reke Dnjepar u Hersonu.

Takođe, na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi kako se ruska vojska povlači peške.

Odluku o povlačenju vojske pre dva dana saopštio je ruski ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu koji je naložio komandantu ruske vojske u Ukrajini generalu Sergeju Surovikinu da započne prebacivanje trupa sa desne na levu obalu Dnjepra u pravcu Hersona. Šojgu je tada rekao da su život i zdravlje ruskog vojnog osoblja uvek prioritet, te da se mora uzeti u obzir i opasnost po civilno stanovništvo.

Pročitajte još:

„Pobrinite se da svi civili koji žele mogu da odu. Nastavite povlačenje trupa i preduzmite sve mere da se omogući bezbedno prebacivanje ljudstva, naoružanja i opreme preko reke Dnjepar“, poručio je Šojgu Surovikinu na komandnom mestu ruske vojske.

Ukrajinci ne veruju da se Rusi povlače

Sa druge strane, ukrajinski zvaničnici skeprični su prema povlačenju ruske vojske. Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da će Rusiji biti potrebno najmanje nedelju dana da se povuče iz grada Hersona.

„Rusija i dalje ima 40.000 vojnika u Hersonskoj oblasti, a obaveštajni podaci pokazaju i da su ruske snage ostale u gradu i oko njega. Nije tako lako povući trupe iz Hersona za jedan ili dva dana. Minimum biće potrebno nedelju dana“, rekao je Reznikov u intervjuu Rojtersu i dodao da obaveštajni podaci pokazaju da su ruske snage ostale unutar grada, oko grada i na zapadnoj obali Dnjepra.

BONUS VIDEO Uništene zgrade u oblasti Herson u Ukrajini, posle povlačenja ruske vojske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare