Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ruska zatvorska služba brani postupanje prema Alekseju Navaljnom, odbacivši njegove pritužbe da u zatvoru nije dobio potrebnu lekarsku pomoć i da mu se uskraćuje san.

PROČITAJTE JOŠ:

Navaljni, jedan od najistaknutijih kritičara predsednika Vladimira Putina, juče je počeo štrajk glađu kako bi prisilio zatvorsku službu da mu pruži lekarsku negu za akutne bolove u leđima i nozi. Opozicioni političar rekao je prošle nedelje da su ga čuvari u toku noći budili svaki sat vremena i da su njegovi apeli za medicinsku pomoć ignorisani. Zapad traži da Navaljni bude oslobođen, prenosi Hina.

Iz zatvora tvrde: Mere su iste za sve zatvorenike

Lokalna zatvorska služba u regiji Vladimir, gde se nalazi zatvorska zgrada IK-2 u kojoj je smešten Navaljni, za Rojters je rekla da su zatvorske mere strogo po zakonu i da su jednake za sve.

„Čuvari u kaznenim ustanovama strogo poštuju pravo svih zatvorenika na osam sati neprekinutog sna“, naveli su iz zatvora, dodavši da stražari moraju noću patrolirati i proveravati zatvorenike.

„Te mere ne narušavaju odmor osuđenika. Navaljnom se pruža sva potrebna medicinska nega u skladu s njegovim trenutnim zdravstvenim stanjem“, naglasili su.

Navaljnijevi advokati zvali doktora da dođe u zatvor

U rukom pisanom pismu zatvorskom upravniku Navaljni je napisao da su ignorisani njegovi svakodnevni zahtevi za lekarom po njegovu izboru i odgovarajućim lekom.

Lekar Aleksej Barinov rekao je za Rojters da su ga Navalnijevi advokati pozvali da leči Navaljnog i zatražili zatvorsku službu da mu dopuste ulazak u zatvor ili da puste Navaljnog u kliniku.

„Čekamo odluku zatvorske službe“, kazao je Barinov i dodao da je spreman ići.

Medicinski stručnjaci u nedelju su objavili otvoreno pismo, zahtevajući da Navaljni dobije primerenu lekarsku negu.

Navaljni najavio štrajk glađu

Vođa ruske opozicije Aleksej Navaljni koji se nalazi u zatvoru objavio je da će stupiti u štrajk glađu s namerom da ubedi zatvorsku upravu da mu omogući odgovarajuću medicinsku negu.

Ova vest se pojavila na Instagram nalogu Navaljnog, preneo je Rojters.

“Proglašavam štrajk glađu sa namerom da se zakon poštuje i da se doktoru koga ja odaberem dozvoli poseta”, navodi se u komentaru ispod kojeg je potpisan Navaljni, a objavili su ga njegovi advokati.

Osuđen na više od dve godine zatvora

Najglasniji kritičar predsednika Vladimira Putina osuđen je na dve godine i osam meseci zatvora jer je prekršio uslovnu kaznu koju je dobio za finansijske mahinacije.

Mnogi smatraju da je presuda politički motivisana i Evropski sud za ljudska prava naveo je da bi Navaljni trebalo da bude oslobođen, jer mu je život u opasnosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je ove nedelje da „Navaljni po zakonu odgovara za svoje postupke“ isto kao i ostali Rusi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar