Foto: X

Aleksej Žuravljov, ruski poslanik i bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, sugerisao je tokom nedavnog televizijskog nastupa da bi Rusija mogla napasti Poljsku.

„Imam pitanje za vas, momci sa Zapada, šta ćete učiniti u vezi s tim?“ zapitao se Aleksej Žuravljov. „Jako dobro znate da je Ukrajina gotova. Šta dalje? Švedska se priprema, ali i Balkan. Poljaci su se malo stišali, verovatno su počeli da shvataju da su oni sledeći. Naravno, nemamo iluzija, ali jasno nam je da se svi oni spremaju za sledeću fazu rata“, rekao je.

Jedna važna činjenica koju Žuravljov nije primetio jeste da je Poljska, za razliku od Ukrajine, članica NATO-a, kojem se pridružila 1999. Napad na Poljsku doveo bi do toga da se ostale članice NATO-a pridruže jer članak 5. kaže da se agresija na jednog člana smatra napadom na sve.

POGLEDAJTE JOŠ:

Krajem prošlog meseca, Poljska je mobilizovala trupe nakon što je „neidentifikovani objekt“ prešao njenu granicu iz smera Ukrajine. Ovaj incident dogodio se tokom, kako je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski opisao, masivnih raketnih napada koje je izvela Rusija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare