Foto: EPA-EFE/KCNA

Oružje za novac je osnova pakta iz noćne more, odnosno saradnje dvojice beskrupoloznih lidera, Kim Džong Una i Vladimira Putina. Već dugo se spekuliše da je Severna Koreja slala svoje balističke rakete Rusiji, ali nedavna poseta severnokorejskog lidera fabrici municije podigla je nivo zabrinutosti Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država da će se novi paket naoružanja, tj. balističke rakete kratkog dometa, uskoro naći na putu ka Rusiji.

Severna Koreja je možda spremna da obezbedi Rusiji novi tip raketa, a izvođenjem daljih raketnih testiranja može da izazove eskalaciju napetosti uoči izbora u Južnoj Koreji i SAD, izjavio je ministar odbrane Južne Koreje Šin Vok-sik.

Obostrana korist

„Severna Koreja, kojoj je potreban novac, aktivno prodaje nove oružje koje Rusija želi“, rekao je ministar odbrane Šin Von-sik za agenciju Jonhap.

Kim Džong Un Foto:Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Šin je naveo ovonedeljnu posetu severnokorejskog lidera Kim Džong Una fabrici municije, gde je bio u inspekciji pogonu u kojem se možda razvijaju balističke rakete kratkog dometa sposobne da nose taktičke nuklearne glave.

Severna Koreja, koja je ranije najavila da će rasporediti rakete svojim trupama na liniji konfrontacije, može prodati neke od njih i Rusiji s obzirom na postojanje sumnji da je nedavno već prodavala balističke rakete kratkog dometa, rekao je Šin.

Čemu se nada Severna Koreja

Kada je reč o koristi Severne Koreje, gotovo sigurno su u pitanju novčana sredstva u zamenu za rakete, koja su Kim Džong Unu sada preko potrebna. Pored toga, očekuje se da će dobiti pomoć koja će ublažiti nestašicu hrane u Severnoj Koreji. Takođe se spekuliše da je Pjongjang tražio naprednu rusku tehnologiju za satelite i vojnu upotrebu, uključujući i podmornice na nuklearni pogon.

Kim Džong Un Foto:Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

„Putin nije očajan. On može da se prilagodi. Svaki dan uči kako da zaobiđe sankcije, kako da sarađuje sa Kinom, sa Severnom Korejom i nekim režimima u Africi. To nije alternativa za budućnost. Ali to je alternativa za sadašnje vreme. A možda i za godine koje dolaze“, smatra bivši ministar spoljnih poslova Rusije Andrej Kozirjev.

Zajednički neprijatelji

I Rusija i Severna Koreja su optužene da su postale „odmetničke države“. Obe su pod teškim međunarodnim sankcijama i obe vlade se protive „hegemoniji“ Sjedinjenih Američkih Država. Često zajednički neprijatelj može da zbliži autoritarne vođe.

Bela kuća je potvdila tvrdnje Kijeva da Rusija u ratu koristi balističke rakete iz Severne Koreje.

Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi je rekao da su obaveštajni podaci otkrili da je Severna Koreja dala Rusiji lansere i nekoliko balističkih projektila i da su ruske snage ispalile najmanje jedan na Ukrajinu.

Kim Džong Un je naglasio da će Severna Koreja nastaviti saradnju s „antiimperijalističkim državama“, uključujući i Rusiju, kao i da je oružani sukob na Korejskom poluostrvu sve bliži.

Istakao je da je situacija na ivici oružanog konflikta i da do okršaja može da dođe u bilo kom trenutku.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Što je korejska revolucija dinamičnije napredovala, to sve više američki imperijalisti i južnokorejska vojska očajnički pokušavaju da zaustave. Ukoliko se neprijatelj opredeli za vojnu konfromtaciju i provokaciju Severne Koreje, naša vojska treba da im zada smrtonosni udarac, da ih totalno uništi, koristeći najoštrije mere i potencijale, bez trunke oklevanja“, kazao je Kim.

Posmatrači ocenjuju da se Kim nada da će jačanjem nuklearnih kapaciteta dobiti veće diplomatske ustupke, verovatno posle predsedničkih izbora u SAD u novembru.

Uprkos zabranama Ujedinjenih nacija, severnokorejska vojska je prošle godine testirala više od 100 balističkih projektila, od kojih je većina sposobna da nosi nuklearne bojeve glave do ciljeva u kopnenim delovima SAD i Južne Koreje.

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

SAD i Južna Koreja su na to odgovorile proširenjem svojih vojnih vežbi i razmeštanjem američkih strateških vojnih sredstava kao što su bombarderi, nosači aviona i nuklearna oklopna podmornica, što Severna Koreja tumači kao pripreme za, kako navodi, „invaziju američke koalicije“.

„Prijateljske veze“

U prilog činjenici da Rusija i Severna Koreja postaji sve bliži saveznici svedoči i poseta ruskog ministra Sergeja Šojgua. On je u julu 2023. godine postao prvi ruski ministar odbrane koji je posetio Severnu Koreju od raspada Sovjetskog saveza, a sledeća poseta usledila je u oktobru, kada su se odnosi dve zemlje podigli na „kvalitivno novi, strateški nivo„.

Pročitajte još...

Takođe, Kim, koji retko napušta Severnu Koreju, u septembru je posetio Rusiju. Tokom posete su, između ostalog, predstavljeni i ruski strateški bombarderi koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, kao i hipersonične rakete i ratni brodovi.

Kim je pohvalio Rusiju što je „ustala protiv hegemonističkih snaga“ da odbrani svoj suverenitet i bezbednost i rekao da je izrazio „punu i bezuslovnu podršku svemu što Rusija čini kao odgovor“, što objašnjava i zašto zapad strahuje da bi ovaj susret mogao biti problem za ceo svet.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare