Aleksandar Abramov, jahta Titan Foto: Donat Sorokin / TASS / Profimedia, AFP / AFP / Profimedia

Ruski milijarder Aleksandar Abramov pokrenuo je sudski pustupak protiv australijske ministarke spoljnih poslova Peni Vong, tražeći da bude sklonjen sa lista sankcionisanih, na koje je vlada "udarila" zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Abramov, koji živi u Švajcarskoj i zaradio je bogatstvo koje se procenjuje na više od 6 milijardi dolara, od ruske industrije čelike, bio je među poslovnim, vojnim i političkim ličnostima koje je Australija sankcionisala u aprilu.

Njegov advokat Sjuart Levit rekao je za Gardijan Australija da njegov klijent “ ne zadovoljava definiciju osobe koja bi trebalo da se nađe na listi sankcija“, prenosi Gardijan.

„Nije neprikladno imati sankcije protiv ljudi koji podržavaju ruske interese ali mi kažemo da gospodin Abramov nije u kategoriji osobe koja ima takav uticaj. On je biznismen, uspešan biznismen, ali on nije osoa koja bi trebalo da bude na meti sankcija“, rekao je Levit.

„On nije neko koje pružio pomoć ili utehu ruskoj vladi u smislu promovisanja ciljeva Rusije. On je zapravo privatni građanin, živi van Rusije, posluje i ne bi trebalo da bude uhvaćen u mrežu koju je bacila vlada Australije“, dodao je.

PROČITAJTE JOŠ:

Levit je rekao da će sankcije sprečiti njegovog klijenta da obavlja transakcije sa ili da posećuje Australiju.

Iako nema poslovne interese u Australiji, Abramov navodno drži imovinu na Novom Zelandu koja uključuje imanje u zalivu Helena vredno deset miliona dolara.

Njegov slučaj protiv ministarke spoljnih poslova Peni Vong podnet je u četvrtak australijskom federalnom sudu. Prethodnica Peni Vong na funkciji ministarke Marisa Pejn, potpisala je instrument o uvođenju sankcija početkom aprila.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar