Leonid Ivasov i Vladimir Putin
Leonid Ivašov i Vladimir Putin Foto:Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Najviše rangirani penzionisani ruski general upozorio je Vladimira Putina da ne ulazi u rat s Ukrajinom, optužujući ruskog lidera da stvara veštački sukob kako bi odvratio pažnju od svojih domaćih problema.

PROČITAJTE JOŠ:

General-pukovnik Leonid Ivašov napisao je otvoreno pismo pod naslovom „Uoči rata“ u kojem je osudio Putinovu “zločinačku politiku izazivanja rata” uprkos tome što Rusija nije suočena ni s kakvim “kritičnim pretnjama”.

Retki izliv unutrašnjeg neslaganja došao je u vreme kada je francuski predsednik Emanuel Makron u Kremlju razgovarao o krizi s Putinom i dan nakon što je savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džejk Salivan rekao da bi do invazije moglo da dođe “bilo koji dan” uz “ogromnu ljudsku cenu”.

Leonid Ivasov
Leonid Ivašov Foto:EPA/STR

General Ivašov, koji se povukao iz vojne službe i aktivan je u politici kao predsedavajući Sveruskog časničkog sabora, prethodno je bio Putinov šef vojne saradnje u Ministarstvu obrane, prenosi Al Džazira.

Žestoki kritičar Putina

U otvorenom pismu na veb-stranici skupštine rekao je kako se boji da će Rusija postati “parija svetske zajednice” ako se pokrene invazija, te je pozvao Putina da podnese ostavku.

Odlikovani general, jedan je od najcenjenijih i najagresivnijih generala u ruskom Ministarstvu obrane i poznat je kao tvrdokorni nacionalista koji još uvek zagovara sovjetski sistem i blizak je ostacima Komunističke partije. Otkako ga je Putin otpustio 2001. postao je žestoki kritičar ruskog predsednika – i često ga je pozivao da podnese ostavku jer je bio previše mekan i štitio korumpiranu elitu na račun javnosti, optužujući ga za “zločine protiv Rusije”.

Leonid Ivasov
Leonid Ivašov Foto:Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Njegova poslednja intervencija pokazuje da, unutar Rusije, postoji barem nešto protivljenja ulasku u rat s Ukrajinom, a dolazi nakon što je 5.000 građana potpisalo peticiju tražeći od Putina da prekine sukob. Ivašov je rekao: “Što se tiče spoljnih pretnji, one su svakako prisutne. Ali, prema našoj stručnoj oceni, one trenutno nisu ključne, direktno ne ugrožavaju postojanje ruske državnosti i njezine vitalne interese”.

Komentarišući pismo, stručnjak za Rusiju sa Stanforda Majkl Mekfaul koji je prethodno bio američki ambasador u Rusiji, rekao je: “Ovo je velika stvar. Ruski generali se obično ne uključuju u debate o javnoj politici, naročito ne oni poput poput Ivašova”.

BONUS VIDEO: Vojni manevri ruske vojske u Belorusiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare