Foto: Facebook/Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini

Ruska ambasada je reagovala na intervju američkog ambasadora Majkla Marfija za Radio Slobodna Evropa (RSE), u kojem je Marfi istakao da je donošenje odluka o evroatlantskim integracijama na suverenoj BiH, te da se Rusija o tome ne pita.

Kao da Bosna i Hercegovina nema svoj suverenitet, kao da je slabo dijete koje treba štititi, navodi se u komentaru ruske ambasade u Bosni I Hercegovini na zvaničnom facebook profilu.

“Gospodin ambasador elokventno govori o poštovanju suvereniteta Bosne i Hercegovine i odmah bez oklevanja izjavljuje da Sjedinjene Države „neće prepustiti BiH Rusiji“. Polazimo od toga da su građani zemlje – Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali – jaki i samopouzdani ljudi koji su prošli kroz teška iskušenja i stoga su sposobni da se brane, kao i da pregovaraju”, navodi se u komentaru ruske ambasade.

Dodaje se kako Rusija “ima svoje nacionalne interese koje brani”.

Marfi je u razgovoru za RSE istakao, između ostalog, da su „SAD, EU i NATO bili veoma jasni o svojoj privrženosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH“.

BONUS VIDEO: Da li će mere Kristijana Šmita poboljšati ili dododatno otežati funkcionisanje Federacije BiH

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar