Majkl Marfi Foto: usembassy.gov

Ambasador SAD-a u BiH Majkl Marfi u intervju za Radio Slobodna Evropa, između ostalog, komentarisao je politiku Rusije prema BiH, poziciju SAD-a u tom smislu i mogućem nametanju izmena Izbornog zakona BiH.

On je kazao da SAD podržava snažan Ured visokog predstavnika i korišćenje Bonskih ovlašćenja kada je to prikladno.

„To nije novost, to ima podršku obe stranke. To je politika koju je svaki ambasador koji je bio tu pre mene naglašavao i koju sam i ja Vama upravo ponovio. Druga stvar koju bih naglasio jeste da je visoki predstavnik već koristio Bonska ovlašćenja nekoliko puta, i koristio ih je, jer su domaći političari propustili da deluju i rešavaju probleme koji se nalaze pred ovom zemljom“, rekao je Murphy.

Kao primer dao je pitanje finansiranja izbora, te dodao da to nije jedina stvar u kojoj su političari propustili da deluju.

„Ako političari ove zemlje, lideri, nastave sa pristupom kakav smo, primerice, videli u martu ove godine kada je bilo – mora biti sve što ja želim, a ništa što onaj drugi želi, ili uopšte ne žele učestvovati u pregovorima, onda neće biti napretka po pitanju rešavanja problema i biće na visokom predstavniku da odluči kada i kako mora delovati da bi zaštitio Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet, suverenitet i sigurnost, kao i multietnički karakter BiH“, smatra Marfi.

Ambasador je dodao da je potrebno postići kompromis, i da ne postoji rešenje koje će zadovoljiti sve.

„Tako to ne ide u demokratiji. Ono što svi moraju shvatiti jeste da možete dobiti neke stvari u pregovorima, ali da bi ostvarili te dobitke morate učiniti i određene ustupke onima sa kojima pregovarate“, rekao je on.

„Bez toga, ono što dobijete jeste da su svi nezadovoljni, gde niko ne može izaći i reći, ovo nam je važno i ovo smo postigli, dogovorili smo se, jer su demokratija i izgradnja bolje budućnosti ove zemlje važni, dogovorili smo ovde dati ustupak. To nije mesto gde se nalaze politički lideri, nažalost. Mislim da postoji šansa na izborima, koji će biti u oktobru da građani, glasači ove zemlje, odluče da li je to nešto što oni žele, ili ne“, dodao je.

Govoreći o politici Rusije u BiH on je kazao da se Rusija ne pita kada je reč o odlukama koje donosi Bosna i Hercegovina o odnosima unutar sporazuma, bilo da je reč o pridruživanju Evropskoj uniji ili pridruživanju NATO-u.

„Donošenje tih odluka je na suverenoj Bosni i Hercegovini“, smatra Marfi.

Dodao je da je prilično jasno da su građani ove zemlje, kao i političari, kao cilj postavili napredovanje prema i pridruživanje euroatlantskim institucijama.

„Mi podržavamo te ciljeve. To je ono što podržavaju ljudi. Tako da, kada pogledam šta Rusija radi u ovoj zemlji, mislim da oni rade protiv ciljeva koje žele ostvariti građani ove zemlje“, rekao je +ambasador SAD.

Istakao je da posmatrajući situaciju u Ukrajini, sa brutalnom i barbarskom ruskom agresijom, može se zaključiti da Rusija ne drži do interesa ne samo Evrope, već ni Bosne i Hercegovine ni Zapadnog Balkana.

„Ne želi da vidi stabilnost, sigurnost, mir i prosperitet, prosperitetnu BiH. U tome je problem“, rekao je Murphy.

Dodao je da SAD i EU neće ostaviti BiH Rusiji.

„To neće biti ishod ovde“, rekao je Marfi.

BONUS VIDEO: Da li će mere Kristijana Šmita poboljšati ili dododatno otežati funkcionisanje Federacije BiH


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar