Žitarice Foto:Shutterstock

Rusija, Turska, Ukrajina i UN pripremile su mapu puta koja će obezbediti rad bezbednog koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka preko Istanbula, izvestila je danas agencija Anadolu, pozivajući se na diplomatske izvore.

Turska već neko vreme vodi diplomatske razgovore kako bi se formirao mehanizam za bezbednu isporuku žita iz Ukrajine na svetska tržišta.

Kao rezultat pregovora, turske strane sa predstavnicima Rusije, Ukrajine i UN, pripremljena je mapa puta za obezbeđivanje „žitnog koridora“ pod okriljem svetske organizacije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pokrenuo je inicijativu „žitnog koridora“ telefonskim razgovorom 30. maja sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a zatim i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

U bliskoj budućnosti će u Istanbulu biti održan sastanak Rusije, Turske, Ukrajine i UN na kojem će se razgovarati o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka.

U kvadripartitnom formatu planirano je razmatranje pitanja ruta, osiguranja, obezbedjenje brodova, deminiranja luka, kao i sastav koordinacionog centra.

Centar za izvoz žitarica koji se stvara u Istanbulu regulisaće interakciju između Rusije i Ukrajine uz posredovanje Turske u koordinaciji sa UN, prenosi Anadolu.

Pokretanje koordinacionog centra u Istanbulu omogućiće izvoz 20 miliona tona žita iz ukrajinskih luka na svetska tržišta.

Situacija u Ukrajini i velike sankcije koje su Rusiji uvele SAD i EU dovele su do poremećaja u snabdevanju žitom, što povećava rizik od prehrambene krize u nekoliko zemalja širom sveta.

Od početka godine cene pšenice i kukuruza značajno su porasle. Zalihe pšenice, napomenuto je na sednici Saveta bezbednosti UN 21. maja, u svetu će trajati deset nedelja, a situacija je gora nego u krizi 2007-2008. godine.

Bonus video: Hrane će ipak biti, cene su problem 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar