Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Rusija očekuje od Češke, Bugarske i Ukrajine objašnjenje povodom pisanja medija da su se u skladištu municije u Vrbjetici čuvale protivpešadijske mine, navodi se u komentaru portparolke ministarstva inostranih spolova Rusije Marije Zaharove.

Po rečima Zaharove, ruski MIP je privuklo pažnju pisanje nemačkog „Velta“ od 17. aprila da se u češkoj Vrbjetici nalazilo na stotine protivpešadijskih mina.

„Ove informacije bacaju sumnju na češku dobronamernu realizaciju obaveza iz Konvencije o zabrani protivpešadijskih mina. Slično pitanje se odnosi i na Bugarsku, čiji državljanin je, sudeći po pisanju Njujork tajmsa, vlasnik oružja koje se nalazilo u skladištu, kao i prema Ukrajini kao potencijalnom primaocu navedenih sredstava“, naglasila je Zaharova.

„Očekujemo od Češke, Bugarske i Ukrajine potrebna objašnjenja u vezi sa izveštajima da su se skladištu u Vrbjetici čuvale protivpešadijske mine protivno Konvenciju o njihovoj zabrani“, dodala je portparolka MIP-a.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram