Visegradska grupa
Višegradska grupa Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Češki, mađarski, poljski i slovački premijer, čije su zemlje članice Višegradske grupe, osudili su u ponedeljak rusku "agresiju", nakon optužbi da je Moskva odgovorna za smrtonosnu eksploziju na češkoj teritoriji 2014.

Vlada u Pragu optužila je 17. aprila ruske tajne službe da stoje iza eksplozije u skladištu municije 2014. u kojoj su dve osobe poginule.

Prag je odmah proterao 18 ruskih diplomata, pod optužbom za špijunažu.

I Estonija, Latvija, Litva, Rumunjska i Slovačka – sve odreda bivše komunističke zemlje – proterale su ruske diplomate u znak solidarnosti, nakon poziva koji je Češka uputila ostalim članicama EU i NATO-u.

„Osuđujemo ovaj novi žalostan čin agresije i gaženja međunarodnog prava koji je Rusija počinila na evropskom tlu„, rekli su premijeri Višegradske grupe u saopštenju, nakon virtualnog sastanka na vrhu koji je organizovao predsednik poljske vlade Mateuš Moravjecki.

Te četiri zemlje pružile su „diplomatsku i konzularnu podršku“ Češkoj budući da je Rusija proterala 20 čeških diplomata kao odgovor na odluku Praga o izgonu ruskih diplomata.

„Odlučno osuđujemo nezakonite i nasilna dela ruskih obaveštajnih agenata. Nećemo dopustiti da takve stvari podele Evropu“, rekli su državnici.

Mađarski premijer Viktor Orban je u prijateljskim vezama s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i bio je donekle oprezan u diplomatskoj krizi povezanoj s eksplozijom u Češkoj.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je prošle nedelje samo da je njegova zemlja „solidarna“ sa Pragom.

Ministri spoljnih poslova zemalja Višegradske grupe objavili su 19. aprila izjavu u kojoj osuđuju „svako delovanje čija je svrha da ugrozi sigurnost suverenih država“, ne spomenuvši konkretno Rusiju.

Podsetimo, eksplozija 16. oktobra 2014. godine u češkom gradu Vrbjetice pokrenula je 50 tona uskladištene municije. Dva meseca kasnije, na istom mestu dogodila se još jedna eksplozija 13 tona municije.

Češki mediji izveštavali su da su municija i oružje uništeni u prvoj eksploziji bili namenjeni ukrajinskim snagama koje se bore protiv separatističkih trupa koje podržava Rusija, na istoku Ukrajine.

Dvojica ruskih obaveštajaca koje su Česi tražili u vezi s incidentom, navodni su pripadnici ruske vojne obaveštajne službe i optuženi za trovanje nervnim agensima u Engleskoj 2018. godine koji su ciljali bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

Skripalj i njegova ćerka preživeli su napad, koji je izveden s onim što su britanski istražitelji utvrdili da je bio sovjetski nervni agens novičok.

Britanka koja je slučajno došla u kontakt sa supstancom je umrla.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare