Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

Američki magazin "Njuzvik" je objavio, pozivajući se na ruske medije, da Moskva trenutno testira nadograđenu verziju najvećeg supersoničnog bombardera i nosača raketa na svetu - Tupoljev Tu-160M , poznatog i kao "Beli labud".

List navodi da Moskva testira poboljšani model strateškog bombardera „Tupoljev Tu-160M“ ​​​​koji će biti opremljen naprednijim oružjem i sistemima za elektronsko ratovanje.

Ruski državni mediji opisali su letelicu kao najveću i najsnažniju svetsku supersoničnu vojnu letelicu do sada, s promenjivom geometrijom krila, navodi se u izveštaju „Njuzvika“.

Serija Tu-160, takođe poznata pod NATO oznakom „Blekdžek“ i nadimkom „Beli labud“, dizajnirana je za gađanje ciljeva na velikim udaljenostima u izolovanim područjima s konvencionalnim i nuklearnim oružjem. Ovaj bombarder, zajedno s ruskim bombarderima Tu-95MS, čini glavni deo dalekometnih sposobnosti Moskve, prenosi N1.

Prema podacima vojne publikacije „The Drive“, ovaj avion je bio poslednji strateški bombarder koji je koristila ruska vojska tokom Hladnog rata. Svoj prvi let obavio je u decembru 1981. godine, a ruske vlasti su ponovo pokrenule proizvodnju 2015.

Nova verzija Tu-160 proizvedena je 2017. godine, a prvi put je poletela početkom 2018. godine.

Tu-160 s četvoročlanom posadom može da nosi do 12 krstarećih projektila sposobnih za nuklearni napad, poput Kh-55 čiji je maksimalni domet 3.000 kilometara, a domet same letelice je 12.500 kilometara.

PROČITAJTE JOŠ:

Do početka 2023. Rusija je imala devet bombardera Tu-160 opremljenih krstarećim projektilima za nuklearni napad Kh-55SM, zajedno sa sedam dodatnih modifikovanih verzija aviona.

Modeli Tu-160 često se uspoređuje s teškim strateškim bombarderom B-2 Spirit američkog ratnog vazduhoplovstva ili B-1 Lanserom, supersoničnim teškim bombarderom varijabilne geometrije.

Izveštaj je pokazao da je rat u Ukrajini stavio u centar pažnje ruske vazdušne snage, pri čemu ni Moskva ni Kijev nisu uspeli da uspostave vazdušnu nadomoć u mesecima žestokih borbi.

BONUS VIDEO:Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar