United Nations General Assembly Meeting on Russia, Ukraine and Human Rights Council
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Ujedinjene nacije u četvrtak su donele odluku da Rusiju treba suspendovati iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC) zbog izveštaja o zverstvima počinjenim u oblastima Ukrajine koje je okupirala. Za je glasalo 93, 24 glasa su bila protiv, a 58 uzdržanih. Rezoluciju su uvele SAD nakon što su se u kijevskom predgrađu Buča pojavili dokazi o ubistvima civila.

Države članice G7 (Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države) u izjavi su navele da je „vreme za suspendovanje“ Rusije iz ovog Saveta.

G7 je pozvala da se Rusija suspenduje zbog „gnusnih dela i zločina“ u Ukrajini.

Država iz 47-članog saveta može biti suspendovana dvotrećinskom većinom, prilikom čega se uzdržani glasovi ne računaju. Libija je suspendovana 2011. godine zbog nasilja nad demonstrantima koje su počinile snage lojalne tadašnjem vođi Moameru Gadafiju.

Ranije je Rusija upozorila zemlje da će pokušaje da je izbace iz panela od 47 članova posmatrati kao „neprijateljski gest“, navodi se u pismu diplomatama u koje je Rojters imao uvid.

Ruska misija pri UN u Njujorku pozvala je zemlje da „se oglase protiv antiruske rezolucije“.

U izjavi novinskoj agenciji Tass, šef ruske misije UN je prethodno poručio: „Ako rezolucija bude usvojena, Zapad će moći slobodno da nameće ostalim zemljama koncepte i svoju viziju ljudskih prava koji odgovaraju njima i njihovim zapadnim saučesnicima“, prenosi BBC.

„Suspenzija prava Rusije kao člana Saveta za ljudska prava diskreditovaće princip univerzalnosti Saveta, naneti štetu njegovoj efikasnosti i potpuno potkopati poverenje ne samo u Savet za ljudska prava, već i u celi sistem UN za ljudska prava“, navodi se u saopštenju koje je potpisao Genadij Gatilov.

Buča je grad u Ukrajini iz kog su svet obišle fotografije ubijenih civila koji leže na ulicama vezanih ruku, a neki od njih su i prema navodima ukrajinske vojske mučeni i silovani. Fotografije su navodno nastale nakon povlačenja ruske vojske iz grada.

Rusija je 24. februara započela vojnu agresiju na Ukrajinu od kada je iz zemlje pobeglo više od četiri miliona ljudi, a više od sedam miliona je raseljeno unutar zemlje, pokazuju podaci UNHCR-a i IOM-a.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

BONUS VIDEO: Stefan Surlić_ Promena taktike Rusije u ratu protiv Ukrajine

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar