Foto:EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Norveška je objavila danas da je proterala jednog ruskog diplomatu, pošto je pre nekoliko dana u Oslu uhapšen Norvežanin osumnjičen za špijunažu za račun Rusije.

Norveška obaveštajna služba (PST) u ponedeljak je otkrila da je dva dana ranije uhapsila Norvežanina osumnjičenog da je predao osetljive informacije osobi opisanoj kao agent ruskih obaveštajnih službi.

„Obavestili smo ambasadora Rusije da je jedan službenik Ambasade nepoželjan kao diplomata i da će biti zamoljen da napusti Norvešku“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih posova, Siri Svendsen, za Frans pres.

Pročitajte još:

Ona je dodala da je to urađeno zato što njegovo delovanje nije bilo u skladu sa njegovom ulogom i statusom diplomate.

Taj diplomata iz Trgovinskog odeljenja Ambasade mora da do kraja ove nedelje napusti Norvešku, navelo je Ministarstvo.

Za sada se ne zna da li je ta osoba bila u društvu Norvežanina koga je norveška Služba uhapsila u restoranu u Oslu.

Norvežanin je radio u kancelariji za sertifikate, specijalizovanoj za proveru industrijskih instalacija i saobraćajna sredstava.

To odelenje je preciziralo da je taj službenik bio u odeljenju za naftu i gas i da nije radio na projektima za industriju odbrane, norveške oružane snage ili bilo koju drugu vladinu instancu gde je potrebno bezbednosno ovlašćenje.

Iz sudskih spisa proizilazi da je Norvežanin identifikovan kao Haršam Sing Tatgar, priznao istražiteljima da je predao informacije u zamenu za „znatne sume novca“ uz uveravanja da te informacije nisu ugrožavale državne interese.

U svom godišnjem izveštaju o proceni rizika objavljenom u februaru, PST je upozorio na rizike špijunaže Rusije, Kine i Irana u raznim oblastima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar