Sergej Šojgu Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/KREMLIN

Ruski ministar Sergej Šojgu predložio je danas tokom sastanka sa Putinom podizanje starosne granice za obaveznu vojnu službu, prenosi Komersant.

Šojgu je rekao da upis u vojsku treba da se podigne sa 18 na 21 godinu, a starosna granica sa 27 na 30 godina. Broj Oružanih snaga Rusije mora da se poveća na 1,5 miliona ljudi, uključujući 695.000 vojnika po ugovoru, a onima koji žele da dobrovoljno zaključe ugovor, tu mogućnost treba dati od prvog dana službe, rekao je.

Takođe, Šojgu je naveo i da su počeli radovi na razmeštanju najnovije interkontinentalne balističke rakete RS-28 „Sarmat“.

Sergej Šojgu i Vladimir Putin Foto:Sputnik/Mikhail Klimentyev/Pool via REUTERS

„Uspešna lansiranja nove rakete teške klase raketnog sistema Sarmat tokom državnih testiranja omogućila su početak rada na njenom razmeštanju“, rekao je Šojgu.

Govoreći na godišnjoj konferenciji sa ruskim vojnim šefovima i Putinom, Šojgu je takođe rekao da Rusija ubrzava raspoređivanje modernog naoružanja u vojsci.

Inače, prisutnima se obratio i rusko predsednik Vladimir Putin koji je rekao da će ispuniti svoje ciljeve.

„Ruski vojnici koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini ispunjavaju svoj dug odvažno i čvrsto. Oni se bore kao heroji prethodnih ratova, uključujući Drugi svetski rat“, rekao je Putin i dodao da će u Rusiji, „uključujući i nove teritorije, biti osiguran bezbedan život građana“.

Vladimir Putin i Sergej Šojgu Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Dodao je da „iskustvo specijalne vojne operacije, kao i praksa u Siriji, treba da postanu osnova delovanja Oružanih snaga Rusije“.

Ruski predsednik smatra da je ono što se trenutno dešava u Ukrajini opšta tragedija, ali da to nije rezultat politike Rusije, već trećih strana. Istovremeno, istakao je da ukrajinski narod i dalje smatra bratskim i dodao da je Rusija godinama činila sve kako bi izgradila bratske odnose sa Kijevom, ali da ništa nije dalo rezultate, prenosi Sputnjik.

Prema njegovom mišljenju, geopolitički protivnici Rusije iskoristili su „sve što je loše“ protiv nje, uključujući ispiranje mozgova u Ukrajini.

Pročitajte još:

Putin je govorio i o NATO-u.

„Dobro su nam poznate sve informacije o snagama NATO i sredstvima koja primenjuju. Naoružanje NATO mora da bude analizirano i to treba da bude iskorišćeno za jačanje Oružanih snaga Rusije, kao i veliko iskustvo koje su stekle jedinice“, dodao je.

Takođe je rekao i da je delimična mobilizacija je pokazala da postoje određeni problemi, neophodno je modernizovati sistem vojnih komesarijata. Takođe je naveo i da će Sarmat uskoro postati i deo u nuklearnog arsenala Rusije.

BONUS VIDEO Šojgu u Ukrajini