Foto: Tanjug/AP /Efrem Lukatsky

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi, ne pružajući dokaze, da je jučerašnji raketni napad na Vinicu bio usmeren na vojni cilj - sastanak komande ukrajinskog vazduhoplovstva.

„Dana 14. jula visokoprecizne rakete Kalibr pogodile su zgradu garnizonske kuće oficira u gradu Vinici. U vreme udara, u ovom vojnom objektu održan je sastanak komande ukrajinskog ratno vazduhoplovstva sa predstavnicima stranih dobavljača naoružanja o pitanjima prenosa sledeće serije aviona i naoružanja snagama Ukrajine, kao i organizovanje remonta ukrajinske avijacione flote. Kao rezultat napada, učesnici sastanka su uništeni“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Foto: Tanjug/AP /Efrem Lukatsky

Više od 70 ljudi je u bolnici nakon napada na grad u Centralnoj Ukrajini u kojem su poginule 23 osobe.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ruski napad na Vinicu nazvao „otvorenim terorističkim aktom“.

U video obraćanju na konferenciji u Hagu, Zelenski je pozvao zvaničnike evropskih i međunarodnih krivičnih sudova da otvore „specijalni tribunal“ za istragu ruske invazije na njegovu zemlju.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsećamo, četvrorogodišnja devojčica ubijena je u napadu na Vinicu. Na društvenim mrežama kruže njeni snimci neposredno pre napada. Snimak koji je potresao mnogo pokazuje malenu Lizu Dmitrievu kako leži mrtva u prevrnutim kolicima. Njena majka Irina je teško povređena.

„Devojčica je među mrtvima u Vinici, imala je četiri godine, zvala se Liza. Dete je imalo četiri godine“, rekao je ukrajinski predsednik Zelenski.

„Napad na Vicinu je odobrena vojna strategija“

Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je da su raketni napadi na Vinicu bili „odobrena vojna strategija“ ruskog predsednik Vladimira Putina.

Mihail Podoljak je rekao da ruske snage napadaju mirne ukrajinske gradove kao što su Vinica, Kremenčuk, Časiv Jar i Harkov kako bi naterali Ukrajince na „mir po svaku cenu“.

BONUS VIDEO: Masovne žrtve u Buči

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News