Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos/Pavlo Gonchar / Zuma Press / Profimedia

Rusija je u ratu u Ukrajini izgubila više od 3.000 tenkova, što je ekvivalent njenog celog predratnog aktivnog inventara, ali ima dovoljno oklopnih vozila lošijeg kvaliteta na zalihama koje može godinama da koristi kao zamenu, navodi se u godišnjem izveštaju Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) iz Londona.

Ukrajina je takođe pretrpela velike gubitke od početka rata u februaru 2022., ali je zahvaljujući zapadnoj vojnoj pomoći obnovila zalihe i istovremeno unapredila kvalitet naoružanja, ocenjuje IISS.

„Moskva je u mogućnosti da kvalitet zameni kvantitetom i da iz skladišta povlači starije tenkove, po 90 mesečno“, navodi se u izveštaju ovog analitičkog centra, prenosi Rojters.

Pročitajte još...

Analitičari IISS-a navode da uskladišteno naoružanje znači da Moskva može da izdrži najmanje tri,ali i više godina velikih gubitaka i dopunjuje tenkove iz starih zaliha, pa makar i lošijeg kvaliteta, nezavisno od ruskih kapaciteta za proizvodnju novog oružja.

Rusija raspolaže aktivnom silom od 1750 glavnih borbenih tenkova, od više decenija starih T-55 do modernih tenkova T-80 i T-90, a još 4000 ima uskladištenih, navodi se u izveštaju IISS-a. Prema tom istraživačkom institutu za međunarodne odnose, stanje na ratištu u Ukrajini ukazuje na pat-poziciju koja bi mogla da potraje tokom cele 2024. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar