Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK

Rusija glasa za ustavne reforme koje bi omogućile predsedniku Vladimiru Putinu da se za tu poziciju kandiduje još dva puta, i to u kontinuitetu, nakon isteka aktuelnog mandata 2024. godine. Referendum je zvanično zakazan za 1. jul, međutim, zbog epidemije, glasanje traje sedam dana.

Građani Rusije odlučuju o sudbini svog predsednika koji državu vodi pune dve decenije, piše RTS. Ako usvoje reforme, moći će da se kandiduje još dva puta, što znači da bi na čelu Rusije mogao da ostane do 2036. godine.

Iako još nije potvrdio kandidaturu na sledećim izborima, Vladimir Putin kaže da je vitalno da za to dobije šansu. Jer, godinama pritisnuti sankcijama Evropske unije, Rusi strepe za bolji život. Zato je ekonomski podstrek – najbitniji.

„Želeo bih da predložim da se od 1. januara sledeće godine poreska stopa na lični dohodak poveća sa 13 na 15 odsto, samo onima koji zarađuju više od pet miliona rubalja godišnje, što je oko 73 hiljade dolara. To će budžetu doneti oko 60 milijardi rubalja. Ta sredstva bi bila namenjena za lečenje teško obolele dece, kupovinu skupe medicinske opreme i visokotehnološki razvoj“, naveo je Vladimir Putin.

ekološka katastrofa u rusiji
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Pročitaj i:

Reforme znače i da Ustavni sud dobija veći autoritet, dok bi deo predsedničke moći bio prenet na Dumu. Opozicija kritikuje referendum jer će, kažu, Putinu omogućiti doživotno liderstvo. Bi-Bi-Si piše o konzervativnoj strani ustavnih promena – odnosno zabrani gej brakova i afirmaciji pravoslavne vere.

„Svrha promena je uzdizanje socijalnih garancija na novokonstitucionalne norme, da se država obaveže da učini dostupnom zdravstvenu negu i druge socijalne usluge. Mnogo je stvari koje građani smatraju važnim, a socijalna zaštita je najvažnija“, rekao je Andrej Klišas, ruski zakonodavac.

Putin tvrdi da će ustavne promene Rusiji doneti stabilnost. Kako je obećao kada je četvrti put izabran za šefa države, sadašnji mandat posvećuje poboljšanju standarda Rusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar