Foto: Društvene mreže

Prvi put od početka rata u Ukrajini, ruske snage su u okolini Harkova zarobile dvojicu Amerikanaca, saznaje britanski Telegraf.

U pitanju su Aleksandar Druke (39), bivši vojnik SAD u Iraku, i Andi Huinh (27), marinac SAD koji nije ranije učestvovao u aktivnoj borbi.

Prema saznanjima britanskog Telegrafa, oni su zarobljeni prošle nedelje u borbama u Harkovskoj oblasti.

Obojica su služili kao dobrovoljci u ukrajinskoj vojsci i veruje se da su oni prvi američki ratni zarobljenici Rusije.

Kako dalje piše Telegraf, Huinh i Druke bili su deo desetočlanog odreda koji se kao posledica „netačnih informacija“ susreo sa ruskim snagama – dva tenka i oko 100 vojnika.

„Bili smo na zadatku i cela stvar je odjednom postala potpuno luda. Imali smo netačne informacije. Rečeno nam je da je grad čist, a ispostavilo se da ga Rusi već napadaju“, kazao je Telegrafu njihov saborac koji nije želeo da otkrije svoje ime.

„Došli su s dva tenka tipa T-72, više oklopnih vozila i oko 100 vojnika. Sve što smo mi imali bio je naš odred od 10-ak ljudi“, dodao je, objasnivši da su Huinh i Druke nestali nakon okršaja sa Rusima.

„Sumnjamo da ih je onesvestila ili protivtenkovska mina ili tenk koji je pucao na njih pošto ih nismo našli nakon potraga. Kasnije smo digli i dronove, ali nismo našli baš ništa. Da ih je pogodila tenkovska granata, našli bismo ostatke njihovih tela ili opremu“, zaključuje njihov saborac.

On je dodao da su njegove sumnje potvrđene kasnije te noći kada se na ruskom Telegram kanalu pojavila poruka u kojoj se tvrdi da su dva američka vojnika zarobljena u blizini Harkova.

„Prevelika bi bila slučajnost da bi se to dogodilo drugačije – mi smo jedini Amerikanci koji se bore u ovoj oblasti“, kazao je neimenovani saborac navodno zarobljenih Amerikanaca.

Zvanično, ni Amerika ni Rusija nisu potvrdile ovu vest.

Inače, dvojica britanskih vojnika-dobrovoljaca koje su ruske snage zarobile u Aprilu osuđeni su prošle nedelje na smrt na sudu samoproglašene proruske Narodne Republike Donjeck.

Bonus video: Intervju osuđenih Britanaca iz januara 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare