Foto:Oleg Pereverzev/NurPhoto / Shutterstock Editorial ; Maxym Marusenko/NurPhoto; Sergei Bobylev / TASS; Alexander NEMENOV / AFP

Bivši američki obaveštajci savetuju svojim kolegama koji su trenutno na funkciji da "ćute i da prestanu da se hvale svojom ulogom u vojnim uspesima u Ukrajini". Kolumnista Njujork tajmsa je istakao da je američki predsednik Džo Bajden bio besan zbog curenja obeveštajnih podataka i da ova situacija pokazuje da se SAD kreću sa direktnom ratu sa Rusijom za koji niko nije spreman.

U američkoj štampi su se ove nedelje pojavile dve priče u kojima su se citirali neimenovani zvaničnici koji su rekli da je američka obaveštajna služba bila ključna u ubijanju ruskih generala na bojnom polju i potapanju vodeće krstarice Moskve na Crnom moru.

Hvalili se oko ubistava ruskih generala i potapanja Moskve

Prvobitni izveštaj Njujork tajmsa u sredu o generalima delimično je demantovanla Bela kuća, rekavši da iako SAD dele obaveštajne podatke sa ukrajinskim snagama, oni su podeljeni sa namerom da se ubiju ruski generali.

Sledećeg dana NBC, Njujork tajms i Vašington post su citirali zvaničnike koji su rekli da su američke obaveštajne službe pomogle Ukrajini da pogodi krstaricu „Moskva“ projektilima prošlog meseca, što je dovelo do potapanja najvećeg ruskog broda još od Drugog svetskog rata.

Krstarica Moskva, ratni, vojni brod Moska
Foto: Handout / AFP / Not supplied / WillWest News / Ministry of Defence of the Russian/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia/Shutterstock

Po pravilu, špijužana se vrši u tajnosti, iako su zapadne obaveštajne agencije to pravilo preokrenule u poslednjih nekoliko meseci, tako što su iznele u javnost ono što su znale o ruskim pripremama za invaziju, a zatim i drnevnim izveštajima na bojnom polju i iza ruski linija.

Nova otkrića su međutim, drugačija jer se tiču onoga što su same američke špijunske agencije radile, a ne komentarisanje ratnog stanja. U oba slučaja, SAD su učestvovale u istorijskim poniženjima Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina, izazivajući upozorenja o neželjenim posledicama.

„SAD se kreću ka direktnom ratu sa Rusijom“

Tomas Fridman, kolumnista Njujork tajmsa prokomentarisao je ovaj slučaj.

„Kao novinar, volim dobru priču koja je procurila, a reporteri koji su je je objavili su istraživali. Istovremeno, iz svega što sam mogao da saznam od visokih američkih zvaničnika, koji su sa mnom razgovarali pod uslovom anonimnosti, curenje informacija nisu bila deo smišljene strategije, a predsednik Džo Bajden je bio ljut na njih. Rečeno mi je da je zvao direktora nacionalne obaveštajne službe, direktora CIA i sekretara odbrane da stavi do znanja da je ova vrsta razgovora nepromišljena i da mora odmah da prestane, pre nego što završimo u nenamernom ratu u sa Rusijom“, naveo je on.

Istakao je da je zapanjujući zaključak iz ovih cirenja informacija taj da SAD više nije u indirektnom ratu sa Rusijom, već da se kreću sa direktnom ratu – i da niko ni američki narod ni Kongres nisu spremni za to.

Kritike bivših obaveštajaca

Pol Pilar, bivši američki zvaničnik CIA, rekao je: „Moje lično mišljenje je da to nije mudro. Iznenađen sam obimom zvanične potvrde uloge američkih obaveštajnih službi u potonuću Moskve, a još više u ubistvu generala“.

„Velika je zabrinutost da bi ova vrsta potvrde uloge SAD u neuspesima nanetim Rusima mogla da isprovocira Putina na eskalaciju na način da koji inače ne bi eskalirao“, dodao je.

Džo Sifer, koji je 28 godina radio tajnoj službi CIA-e, u to vreme u Moskvi, smatrao je da je odluka da se otkriju detalji razmene obaveštajnih podataka pogrešna, ali iz različitih razloga, prenosi Gardijan.

„Samo mislim da je to nepoštovanje prema Ukrajincima. To je oduzimanje od ljudi koji su zapavo na terenu, koji iskorišćavaju obaveštajne podatke, koji prikupljaju sopstvene obaveštajne podatke, koji se bore dan i noć“, naveo je.

Međuti, on nije smatrao da to značajno povećava rizik od eksalacije sukoba između Rusije i NATO-a.

Dzo Bajen
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

„Putin razume kako se igra igra. On dobija obaveštajne podatke da pokua da ubije Amerikance ako se situacija preokrene, kao što je radio u Avganistanu i drugim mestima. Rusi su proveli godine napadajući nas sajber ratom i dezinformacijama“, rekao je Sifer.

„Tako da ne mislim da to što su uznemireni što Amerika deli obaveštajne podatke menja igru“, naveo je.

Evropski zvaničnici: To je glupo

Evropski zvaničnici su jasno rekli da su njihove obaveštajne agencije neće slediti vođstvo SAD.

„To je glupo. Ne mislim da je to pažljivo koorinisano curenje informacija“, rekao je jedan zvaničnik.

Zvaničnik iz druge evropske zemlje doveo je u sumnju centralnu ulogu američke obaveštajne službe za ukrajinsko gađanje ruskih generala, rekavši da je to glavni faktor predvidivosti ruskih oficira koji su sledili krutu doktrinu iz sovjetskog doba.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Kvar u njihovoj bezbednosnoj komunikacionoj opremi i hijerarhiji ruske vojske pokazuje to da su putovali na prve linije fronta da bi bili sigurni da su njihova naređenja izvršena, a tamo su ih čekali ukrajinski snajperisti.

PROČITAJTE JOŠ:

Pentagon pere ruke

U slučaju Moskve, američke zvaničnici su se trudili da naglase da je Ukrajina sama donela odluke o gađanju i da je crpila informacije iz više izvora.

„Mi nismo jedini izvor obaveštajnih podataka i informacija Ukrajincima. Oni dobiju obaveštajne podatke i od drugih nacija i imaju prilično snažnu sposobnost prikupljanja obavetajnih podataka“, rekao je Džon Kirbi, portparol Pentagona.

„Oni vode ovaj rat protiv Rusije osam godina. Nije da su u potpunosti slepi za način na koji se Rusija organizuje i način na koji se Rusija ponaša na bojnom polju“, naveo je on.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News