Foto: Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia, SERGEY KOZLOV/EPA-EFE

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su njihove snage oborile ukrajinski borbeni avion Su-25 u Hersonu, oblasti koja poplavljena nakon miniranja brane Kahovka.

Rusi tvrde da su odbili i tri ukrajinska napada u regionu Zaporožja.

Podsetimo, u utorak je uništena brana kod Kahovke i bujice vode su poplavile oko 596 kvadratnih kilometara s obe strane reke Dnjepar.

Uprkos svim negiranjima Kremlja, uništenje brane ne izgleda kao slučajnost. Brana i putevi preko nje pružali su moguću liniju napada ukrajinskim snagama, koje su tražile načine da uhvate ruske snage nespremne.

Pročitajte još:

Čini se verovatnim da su branu raznele ruske snage, koje su je i kontrolisale, uklanjajući tako jednu od vojnih operacija Kijeva s spiska. Dok su vlasti u Kijevu iznenada bile suočene s poplavom, borbe su se nastavile i, po svemu sudeći, eskalirale dalje na istoku.

Rano u četvrtak ujutro britansko ministarstvo odbrane na Tviteru je objavilo da se „teške borbe nastavljaju duž više sektora fronta“, dodavši da u većini područja „Ukrajina ima inicijativu“.

Ukrajinski zvaničnici ostali su vrlo suzdržani u vezi s trenutnim operacijama. Hana Maljar, zamenica ministra odbrane, suzdržano je rekla da su ruske trupe „aktivne u odbrani“ u području oko grada Orihiva, oko 65 km jugoistočno od Zaporožja. Potvrdila je i da se borbe nastavljaju oko Velike Novosilke, dalje na istoku.

BONUS VIDEO Katastrofalne posledice rušenja brane u Ukrajini: Dok se Moskva i Kijev optužuju ko je detonirao hidroeleketranu na Dnjepru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar