brana kahovka ukrajina kombo: profimedia, printskrin
brana kahovka ukrajina kombo: profimedia, printskrin

Ministarstvo obrane Velike Britanije izrazilo je zabrinutost zbog dostupnosti pijeće vode nakon uništenja brane Kahovka prošle nedelje, dok je ukrajinski zvaničnik podelio snimak na kom se navodno prikazuje teška situacija na Krimu.

„Rušenje brane Kahovka gotovo je sigurno ozbiljno poremetilo primarni izvor pijeće vode na okupiranom Krimskom poluostrvu kroz Severnokrimski kanal (NCC). NCC crpi vodu iz akumulacije Kahovka, čiji je ulaz nešto viši od dna akumulacije“, navodi se u izveštaju Britanaca.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nivo vode je, ističu oni, verovatno pao ispod nivoa ulaza 9. juna i voda će uskoro prestati da stiže na Krim. Ovo će smanjiti dostupnost pijeće vode u južnoj Hersonskoj oblasti i severnom Krimu. Međutim, ruske vlasti će verovatno zadovoljiti trenutne potrebe stanovništva za vodom koristeći rezervoare, racionalizaciju vode, bušenje novih bunara i isporuku flaširane vode iz Rusije.

Anton Geraščenko, savetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova, na Tviteru je objavio video iz kojeg se vidi kakvo je stanje sada na Krimu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar