Ben Wallace Ben Volas
Ben Volas Foto: EPA-EFE/BIANCA DE MARCHI

Rusija je objavila video u kojem britanski ministar obrane Ben Vels razgovara s muškarcem koji glumi ukrajinskog premijera Denisa Šmihala o ukrajinskim nuklearnim ambicijama.

Video je objavljen na Jutjubu samo nekoliko sati nakon što je Velika Britanija optužila Rusiju za pokušaj prevare i lažnih razgovora između Velsa, ali i ministarke unutarnjih poslova Priti Patel, s prevarantima koji su se pretvarali da su ukrajinski političari. Iz kancelarije Borisa Džonsona, britanskog premijera, upozorili su da će Rusi objaviti montirane verzije tih telefonskih razgovora kako bi proširili dezinformacije o „ilegalnoj podršci ratu u Ukrajini“, piše Dejli Telegraf.

Pročitajte još:

U videu koji je označen kao „prvi deo“ Vels se nalazi u automobilu i razgovara s muškarcem koji se predstavlja kao Šmihal. Britanski ministar se u tom trenutku nalazi u Poljskoj i odgovara na pitanje da li bi Velika Britanija podržala ukrajinski nuklearni program kako bi se obranili od Rusije. Vels tada tvrdi kako se to „ne bi svidelo Rusiji“, i da bi o tako važnim pitanjima trebalo da se raspravlja s premijerom.

Po objavi snmika Vels je uzvratio objavom na Tviteru, gde je objavio fotografije dva ruska obaveštajačaca, Anatolija Čepige i Aleksandra Miškina, koji su u Britaniji pokušali da otruju bivšeg pripadnika ruske tajne službe KGB Sergeja Skripalja.

Video „šaljivog“ karaktera objavljen je na profilu Vladimira Krasnova, ruskog telefonskog „prankera“ koji je sa svojim saradnikom Aleksejem Stoljarovim prevario čak i britanskog princa Harija, vojvodu od Saseksa, kada su se 2020. našalili s njime lažno se predstavivši kao tinejdžerska aktivistička zvezda Greta Tumberg.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Trenutak raketiranja tržnog centra u Kijevu 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram