Crna Gora, Rusi, Ukrajinci, rat, utočište
Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Nedugo nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu, na vrata bivše opozicione aktivistkinje Elene Zaslavske u centru Moskve pokucala je policija. Na pitanja o razlogu njenih nedavnih putovanja u Dubai i Kanadu, lako je odgovorila - išla je da poseti svoje sinove koji tamo žive. Ali, ipak za 60-godišnju penzionisanu fizičarku i njenog muža poseta policije bila je jasno upozorenje.

Piše za Rojters: Aleksandar Vasović

Za nekoliko dana spakovali su kofere i krenuli ka Crnoj Gori, maloj balkanskoj državi koja je postala utočište hiljadama Rusa koji beže od sankcija, vojnog roka ili političkog ugnjetavanja.

Crna Gora, Rusi, Ukrajinci, rat, utočište
Elena Zaslavska Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

„Nije bilo moguće da ostanemo u Rusiji dok je tamo ova vlast, jer je sve što se dešava nespojivo sa našim stavovima“, rekla je Zaslavska.

Doselili su se u Lastvu Grbaljsku, selu nadomak Jadranskog mora, gde se živi mirno, a klima je prijatna. Preživljavaju od svojih penzija.

Karta u jednom smeru

Još jedan Rus koji je od početka invazije Rusije na Ukrajinu učinio Crnu Goru svojim stalnim domom je Marat Gelman, istaknut galerista i otvoreni kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina. Prošlog decembra Kremlj ga je stavio na listu „stranih agenata“ koji moraju da se registruju i prijave bilo kakvo finansiranje ili donacije iz inostranstva. Od tada se više nije vratio kući.

Crna Gora, Rusi, Ukrajinci, rat, utočište
Marat Aleksandrovič Gelman Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Crna Gora, u kojoj živi oko 650.000 ljudi, nekada je imala bliske veze sa Rusijom, ali su se one pogoršale zbog odluke te zemlje da pristupi NATO alijansi. Uz to, Crna Gora je 2016. optužila ruske obaveštajce i srpske nacionaliste za pokušaj rušenja prozapadnog rukovodstva, što je Moskva odbacila kao apsurdno.

Ipak, Crna Gora je ostala popularna destinacija za Ruse, koji mogu da uđu bez vize i ostanu 30 dana pre nego što im zatreba boravišna dozvola, a prema vladinim podacima, Rusi poseduju oko 19.000 nekretnina u Crnoj Gori.

Gelman je otkrio da su među Rusima koji traže utočište u Crnoj Gori bili i bogati poslovni ljudi i njihove porodice, kao i mladi ruski vojnici koji su bežali od vojnog roka kako ne bi bili poslati u Ukrajinu.

„Roditelji… Poslednji novac koriste da svojoj deci kupe karte za Crnu Goru i ovde im iznajmljuju smeštaj da ne bi završili u ratu“, istakao je Gelman.

„Svih 50 zaposlenih prihvatilo da se seli“

I firme se sele u Crnu Goru, koja teži članstvu u Evropskoj Uniji. U aprilu se Crna Gora pridružila sankcijama EU protiv Moskve – uključujući zabranu ruskih avio-prevoznika, kao i ruske državne medije.

Pročitajte još:

Artec3D, firma sa središtem u Luksemburgu koja se bavi proizvodnjom 3D skenera, nedavno je preselila svoju istraživačku i razvojnu granu iz Moskve u zgradu sa pogledom na more u mestu Utjeha između Bara i Ulcinja. Vlasnik firme rekao je da je 50 zaposlenih i njihove porodice prihvatilo ponudu da se presele iz Moskve u Crnu Goru.

U međuvremenu, i susedna Srbija primila je hiljada Rusa. Prema podacima Državne Agencije za privredne registre, samo od 24. februara do 5. maja u Srbiji je registrovano oko 480 individualnih preduzetnika i preko 190 preduzeća iz Rusije.

„Dolaze čitave firme, grupe od 200 i 300 ljudi“, rekao je Mihail Lukjančenko (45) softverski inženjer i programer iz južnog ruskog grada Rostova na Donu.

Lukjančenko je rekao da je shvatio da je vreme da napusti Rusiju „kada je sve počelo (24. februara prim. aut.).

„Želim da se vratim kući, želim da živim kod kuće, ali kako se stvari razvijaju, ne mogu sada da živim tamo“, zaključuje.

BONUS VIDEO Kako uvesti sankcije Rusiji, a da ne boli?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare