Foto: Pete Marovich / Zuma Press / Profimedia

Hipersonični projektili koje je Rusija, kako tvrdi, koristila za uništavanje vojnih ciljeva u Ukrajini "nisu prekretnica" kada se radi o otporu ukrajinske vojske, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin. "Ne mislim da je to oružje koje će promeniti tok borbe", rekao je Ostin za američki CBS, ali nije želeo da potvrdi niti demantuje informaciju po kojoj je Moskva upotrebila tu vrstu projektila.

Rusija je danas, drugi dan zaredom, objavila da je u Ukrajini ponovno upotrebila hipersonične projektile. Kada bi se ta informacija dokazala, radilo bi se o prvoj poznatoj upotrebi tog oružja u svetu, koje je prvi put testirano 2018. u stvarnim borbenim uslovima.

„Razmišljam ponovo, razlog zbog kojeg Vladimir Putin pribegava upotrebi ove vrste oružja je taj što pokušava da ponovo uspostavi neki zamah. I mi vidimo, opet, da napada gradove i civile. Očekujemo da će nastaviti to da radi, ali ne verujem da će ovo promeniti tok rata“, kazao je Ostin za CBS.

„Ruske snage nisu efikasne u napredovanju na terenu, gde ih uglavnom blokiraju ukrajinski borci koji se hrabro bore i koji su ostali u Ukrajini odlučni u nameri da odbrane svoju zemlju“, dodao je.

Upozorio je da je svaka pretnja upotrebom nuklearnog oružja veoma opasna.

„Svakako, uveren sam u našu sposobnost da odbranimo sebe, ali ne mislim da je takva retorika od pomoći. Ozbiljno shvatam tu pretnju i verujem da ćemo odbraniti sebe i naše saveznike, partnere“, istakao je Ostin.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs.

***

BONUS VIDEO: Pivnica u Lavovu umesto piva proizvodi molotovljeve koktele

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar