Foto: EPA-EFE/Profimedia/Reuters/TANJUG/Beta

"Rusi su se naučili da se povlače", piše Institut za proučavanje rata iz Vašingtona, pozivajući se na izveštaje s terena od 20. oktobra. Prema njihovim navodima, Rusi masovno odvlače vojnu opremu, ali i ukrajinska vatrogasna vozila i automobile. Svoju i tuđu vojno korisnu opremu ruske snage prebacuju preko reke Dnjepar na jugoistok u gradove Hola Pristan i Nova Kahovka.

Rusko povlačenje iz Harkovske oblasti pratio je teški haos, a ukrajinske snage su dolaskom na ponovno vraćeni teren nalazile vrednu vojnu opremu.

„Čini se da su ruske snage iz ranijih paničnih povlačenja barem delimično izvukle lekcije. Vojno razumna stvar bi bila povući ljudstvo i opremu da bi se izbeglo još jedno pogubno povlačenje. U slučaju Hersona panični beg bi mogao da završi s jedinicama i opremom zaglavljenima na zapadnoj obali reke“, stoji u izveštaju.

„Čini se da ruski vojni šefovi ovaj put žele da izbegnu obaveštajne i operacione posledice“, istakli su analitičari.

Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Naime, početkom ovog meseca se saznalo da je nakon povlačenja iz okoline Harkova Rusija nenamerno postala najveći vojni dobavljač svom neprijatelju. Vol Strit Žurnal objavio je detaljan popis ruskog oružja u rukama Ukrajinaca: 460 borbenih tenkova, 92 haubice, 448 pešačkih borbenih vozila, 195 oklopnih borbenih vozila i 44 višecevna raketna sistema. Popis se temelji na snimkama podeljenima na društvenim mrežama i u medijima, a novu opremu je pobrojio vojni analitički portal Oriks.

POGLEDAJTE JOŠ:

Vol Strit Žurnal podseća da, ako su brojke tačne, to znači da je Rusija veći ukrajinski „dobavljač“ nego međunarodna zajednica. Ukrajinsko ministarstvo nije potvrdilo ove brojke, ali kada je reč o spomenutom oružju, Zapad je Ukrajini dostavio manje te opreme nego što su im u brzom begu ostavili Rusi, koji ne žele da ponove grešku.

Herson je, inače, prvi veliki grad koji je pao u ruke ruske vojske nakon početka invazije. Sa svojih predratnih 284.000 stanovnika i dalje je najveći grad u rukama Rusa. Važan je za obe strane jer je reč o proizvodnom središtu i luci. Već mesecima iz njega stižu vesti o sabotažama i atentatima na novoinstalirane proruske zvaničnike i taj deo okupiranih teritorija mogao bi biti najaktivnije područje pod ruskom vlašću kada je reč o subverzivnom delovanju proukrajinskih snaga.

BONUS VIDEO Putin snimljen sa nuklearnom aktovkom? Svi gledali u koferče koje je nosio muškarac iz njegove pratnje VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare