Foto: United States Air Force , Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia, Celestino Arce/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Strogo tajna flota NATO špijunskih aviona i borbenih aviona ispratila je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Vašington gde se juče sreo sa američkim liderom Džoom Bajdenom, a potom održao svoj istorijski govor u Kongresu.

Ukrajinski predsednik je sakriven u avionu američkog vazduhoplovstva Boing C-40 Kliper u sklopu delikatno planirane operacije kako bi se izbegao bilo kakve ruske sabotaže tokom njegove prve posete inostranstvu otkako je Vladimir Putin poslao trupe preko granice u februaru.

Foto: United States Air Force

Nakon što je u petak potvrdio putovanje, ratni vođa je juče rano ujutro prešao u Poljsku vozom pre nego što je prebačen na aerodrom u Žešovu gde se ukrcao u non-stop vojni avion u bazu Endruz.

Nemački špijunski avion Boing AVACS obezbedio je bezbedno putovanje kroz Severno more kojim patroliraju ruske podmornice, pre nego što je borbeni avion F-15 američkog vazduhoplovstva poleteo iz Velike Britanije da prati Kliper.

Vladimir Zelenski i Džo Bajden Foto: REUTERS/Kevin Lamarque

Po dolasku u Vašington gde ga je štitila Tajna služba, Zelenski se sastao sa Bajdenom u Ovalnoj sobi i obratio se na zajedničkoj sednici Kongresa kako bi apelovao na više pomoći i okupio dvostranačku podršku u njegovoj borbi za „život, slobodu i bezbednost“ ukrajinskog naroda.

Republikanci bi trebalo da preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom 3. januara, a neki od njihovih poslanika izrazili su zabrinutost zbog milijardi dolara koje je Džo Bajden upumpao u Ukrajinu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Ali Zelenski je na prepunoj zajedničkoj sednici rekao: „Vaš novac nije u dobrotvorne svrhe. To je ulaganje u globalnu bezbednost i demokratiju kojom se bavimo na najodgovorniji način.’

Ukrajinski lider je ranije posetio Belu kuću gde je Bajden najavio još 1,85 milijardi dolara vojne pomoći, uključujući sistem protivvazdušne odbrane Patriot kako bi pomogao Kijevu da odbrani od ruskih raketa.

Desetočasovna poseta Zelenskog – koja je bila upakovana u sastanak u Ovalnoj sobi sa Bajdenom, zajedničku konferenciju za novinare u Beloj kući i obraćanje Kongresu koji je u velikoj meri podržavao – brzo je organizovana.

Nakon što su dva predsednika razgovarala o putovanju 11. decembra, Bela kuća je 14. decembra uputila zvanični poziv, rekao je visoki zvaničnik administracije.

Zelenski je prihvatio poziv u petak, a poseta je potvrđena dva dana kasnije, nakon čega su zvaničnici Bele kuće obavestili kancelariju Predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi o planovima za putovanje ukrajinskog lidera.

Ukrajinski predsednik je prešao u Poljsku u sredu rano, prema poljskom privatnom emiteru TVN24, stigavši na železničku stanicu u Pšemislu, pograničnom gradu i mestu dolaska mnogih izbeglica koje beže od rata.

U pratnji američke ambasadorke u Ukrajini Bridžit Brink, Zelenski je prevezen vozilom američke ambasade na aerodrom u Žešovu, gde se ukrcao na direktni let u 8.15 po lokalnom vremenu koji je sleteo u Zajedničku bazu Endruz u sredu nešto posle podneva.

PROČITAJTE JOŠ:

Bio je u avionu američkog vazduhoplovstva – vladinom avionu koji se obično koristi za sekretare kabineta i druge zvanice ispod predsednika i potpredsednika. Bela kuća nije javno objavila predstojeću posetu do srede u 1 sat posle ponoći – čekajući dok ne osete da je Zelenski bezbedno van Ukrajine.

Da bi se obezbedio bezbedno putovanje preko Severnog mora gde ruske podmornice patroliraju izdajničkim prostranstvom vode, iz Nemačke je poslat špijunski avion Boeing AVACS (Upozorenje i kontrola iz vazduha).

Kada je Zelenksi prešao preko Britanije, pridružio mu se borbeni avion F-15 američkog vazduhoplovstva koji je poleteo iz vazdušne baze u Velikoj Britaniji kao deo tajne misije.

Foto: United States Air Force

Zelenski je juče najavio posetu na Tviteru, rekavši: „Na putu sam za SAD da ojačam otpornost i odbrambene sposobnosti Ukrajine“. Hiljade su uspele da prate njegov let barem deo puta dok je putovao preko Atlantika.

Avion se pojavio iznad Berlina i samo nakratko pored obale Grenlanda pre nego što je ponovo nestao.

Zelenkski je iskoristio svoju posetu da se zahvali američkim liderima i „običnim Amerikancima“ na njihovoj podršci u borbi protiv ruske invazije i obećao da neće biti „nikakvih kompromisa“ u okončanju rata.

BONUS VIDEO: Zelenski u Kongresu