Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok. Nakon sastanka Berbok je poručila da Nemačka želi da Srbija bude punopravni član EU i da će je u tome iskreno podržati. Ipak, osvrnula se i na neutralan stav Srbije po pitanju ruske invazije na Ukrajinu, koji je suprotan retorici evropskih zemalja. Ove, i ostale poruke koje su usledile nakon sastanka, za Nova.rs analizirao je novinar Nemanja Rujević.

Rujević pre svega smatra da se iz reči koje je Berbok izrekla nakon sastanka ne vidi da će zahtevati oštriji stav Srbije po pitanju Rusije.

Pročitajte još:

„Ponovila je diplomatske formulacije, da Srbija ne može da stoji po strani i da treba da sledi politiku Evropske unije. Međutim, ona je u izvesnoj meri pokazala razumevanje za to što Srbija nije uvela sankcije i pohvalila to što se Srbija pridružila rezoluciji generalne skupštine Ujedinjenih nacija“, kaže Rujević.

Dodaje i da mu se čini kako su se Vučić i šefica nemačke diplomatije naposletku usaglasili oko ključnih pitanja.

„Deluje mi da je, i u slučaju da je iza zatvorenih vrata bilo oštrije razmene, na zvaničnom nivou prihvaćena ambivalentna pozicija Srbije, koja se donekle i razume. Uostalom Berbok je ovih dana rekla da ni Nemačka ne može da se odrekne ruskih energenata i time se usprotivila radikalnim zahtevima da se i ta stavka uključi u sankcije i da prestanu da se kupuju ruski energenti. Ona je navela čak i da bi dovelo do smrzavanja nemačkog stanovništva u hladnim stanovima i vrtićima u Nemačkoj ili izostanku struje iz čitave zemlje, što bi koristilo samo Putinu“, kaže Rujević.

Sastanak Aleksandra Vučića i Analene Berbok Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Novinar naglašava da iz te perspektive Berbork možda može da razume i srpsku poziciju donekle, pa stoga ne očekuje da će Srbija zaoštriti stav prema Rusiji.

„To se neće desiti, pogotovu ne pred izbore. Berbok sigurno razume šta za Vučića, ali i sve ostale znače izbori i ne verujem da ona može da čuje bilo šta drugačije i od predstavnika opozicije. Prosto, pre 3. aprila nikome ne odgovara da talasa ni na jednu ni na drugu stanu“, kaže Rujević.

S tim u vezi, ne veruje da će Berbok na bilo koji način uticati na izbore u Srbiji.

„Berbok sigurno neće nikoga podržavati pred izbore. Ona čini sve da ne izgleda kao Angela Mekel koja je ranijih godina imala ugodne fotošutinge sa Vučićem pred svake izbore. Zbog toga se Berbok vrlo potrudila da se tokom ove posete sretne bukvalno sa svima sa kojima može. Ona hoće da pokaže da priča sa svima“, zaključuje Rujević.

BONUS VIDEO: Pitanje nemačkih novinara: Da li je Srbija na strani Putina ili Evrope

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar