Foto: T. S./Klix.ba

Evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana je nemački glavni priroritet, kao i za mene lično, kazala je nakon sastanka s ministarkom spoljnih poslova Biserom Turković njena nemačka kolegenica Analena Berbok.

Ona je naglasila kako su demokratski i fer izbori bitni za svaku zemlju te želi da integritet izbora u Bosni i Hercegovini bude pojačan.

„Važno je da se izbori održe u planiranom terminu u oktobru“, kazala je ona i dodala da nikada nije mislila da će na putovanje poći u vreme kada je Evropa u krizi.

Analena Berbok
Analena Berbok Foto:EPA-EFE/Christian Marquardt

„Evropa je suočena s katastrofom rata… Verujem da se mnogi, kad gledaju slike Kijeva i Mariupolja, sećaju slika iz devedesetih, te slike su snažno obeležile i moju generaciju“, izjavila je šefica nemačke diplomatije.

Sloboda i mir su jedini put, a Evropa je kuća koja to treba osigurati, poručila je nemačka ministarka u Sarajevu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Naša je istorijaska odgovornost da osiguramo mir“, kazala je.

Dodala je i kako je Nemačka prvi put uvela specijalnog izaslanika za zemlje Zapadnog Balkana.

„Veoma sam srećna da je baš Manuel Sarazin postao specijalni izaslanik, ovde je on valjda poznatiji od mene. Njegovo imenovanje je samo početak onog što mi planiramo. Pitaju se zašto poseta Balkanu u vreme rata u Ukrajini, ja baš kažem upravo sada“, kazala je Berbok, prenosi Klix.ba. 

BONUS VIDEO Izbori u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare