Foto: EPA/KATHERINE TAYLOR

Obaveza novinara da otkrije izvor, na zahtev državnog tužioca, bila bi teška povreda poverljivosti izvora novinara, ocenjeno je iz međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF), zbog čega, kako navode, predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne bi trebalo da potpiše Zakon o medijima već ga vrati parlamentu na izmene.

„Ako novi Zakon o medijima stupi na snagu, to će biti još jedan udarac slobodi medija u Crnoj Gori, koja je već na 105. mestu indeksa Reportera bez granica“, izjavio je za Radio slobodnu Evropu šef odseka za Evropsku uniju i Balkan, Pavol Szalai.

On je rekao da je vrlo uznemiravajuće to što se čini da Zakon, umesto poboljšanja medijskog okruženja, ima politički cilj služenja interesima Vlade.

„Na to upućuje činjenica da ga je vladajuća većina odobrila bez opšteg političkog konsenzusa (bez podrške opozicije) i trebalo bi da stupi na snagu neposredno pre parlamentarnih izbora zakazanih za 30. avgust“, rekao je Szalai.

On je poručio da zbog toga, predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne bi trebalo da potpiše Zakon i trebalo bi da ga vrati parlamentu na izmene.

Skupština Crne Gore je juče glasovima vladajuće koalicije usvojila novi Zakon o medijima, na osnovu kojeg novinar na zahtev Tužilaštva mora odati izvor ako je to neophodno radi zaštite interesa nacionalne bezbednosti, teritorijalnog integriteta, zaštite zdravlja.

Szalai smatra da je zaštita poverljivog novinarskog materijala od objavljivanja osnovni uslov za slobodu medija.

„Bez toga je ugrožena vitalna uloga novinara u demokratskom društvu i rizikuje se da izvori budu odvraćeni od deljenja informacija od javnog interesa sa medijima“, istakao je Szalai.

Prema njegovim rečima, čak i u vreme kriznih situacija, novinari moraju da budu u mogućnosti da komuniciraju sa svojim izvorima, ali na poverljiv način.

Zaštita novinarskih izvora presudna je za slobodu medija, a obaveza njihovog otkrivanja ozbiljno je uplitanje u slobodu izražavanja, koja bi morala da se ograniči samo na izuzetne slučajeve, ocenili su iz Evropske komisije (EK) za Radio slobodnu Evropu.

„Važno je da crnogorski pravni okvir pruži uslove koji će doprineti efikasnoj slobodi izražavanja, što je jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije, presudna u procesu pridruživanja Crne Gore Uniji“, izjavila je portparolka EK Ana Pisonero.

Prema njenim rečima, momenat usvajanja Zakona odgovornost je crnogorskih vlasti.

Direktorka Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) Milka Tadić-Mijović izjavila je da je Zakon korak unazad za ionako problematičnu slobodu medija u Crnoj Gori.

Marko Vešović, novinar lista „Dan“, rekao je da je novi Zakon o medijima još jedan vid pritiska na medije koji se bave problemima organizovanog kriminala i korupcije.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović se tokom skupštinske rasprave osvrnuo na, za novinare spornu, odredbu Zakona koja se tiče identifikacije izvora.

„Mi smo uzeli u obzir sve ono što su bili stavovi i Saveta Evrope kroz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava, da je zaštita izvora informacija pravilo, a da izuzeće postoji samo u Zakonom predviđenim okolnostima, u slučajevima kada su alternativne mere za otkrivanje informacija iscrpljene“, rekao je Bogdanović.

I crnogorska opozicija je kritikovala novo zakonsko rešenje.

Poslanik Srđan Milić upozorio je ministra Bogdanovića da se medijski zakoni ne usvajaju mjesec dana uoči parlamentarnih izbora.

„Vlada je bila čvrsta pri stavu da se promeni dosadašnja norma kako bi novinari bili prinuđeni da na zahtjev tužioca otkriju izvor informacija. Svi koji se bave novinarstvom znaju da je to ubistvo istraživačkog novinarstva”, kazao je poslanik Neđeljko Rudović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić ocenio je da je sporna suština zakona i da je ključno pitanje slobode novinarstva zaštita novinarske tajne.

Novim Zakonom o medijima nisu propisane kaznene odredbe za novinare koji odbiju da otkriju izvor na zahtev tužioca već će se u tom slučaju primjenjivati Krivični zakonik Crne Gore, objašnjava novinar Marko Vešović.

„I to kao i za svako drugo lice koje odbija da sarađuje u istrazi, što samo po sebi povlači mogućnost određivanja zatvorske kazne“, kazao je on.

„Zakon ima za cilj da spreči istraživačko novinarstvo, a samim tim i otkrivanja korupcije, kriminala i drugih nezakonitosti ocenio je Vuk Maraš, direktor regionalne Medijske asocijacije jugoistočne Evrope.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar