Foto: NASA's Perseverance Mars Rover

Rover američke svemirske agencije NASA sleteo je na Mars večeras, posle sedam meseci putovanja, više decenija rada i više milijardi utrošenih dolara.

Rover Perseverance upravo je postao NASIN peti rover koji je bezbedno sleteo na površinu Marsa nakon što je preživeo „sedam minuta terora“.

Ovo je najsofisticiraniji rover koji je agencija ikad poslala na Crvenu planetu. Prikupljaće podatke i tražiti znakove drevnog života u krateru koji je nekada sadržao jezero pre oko 3.9 milijardi godina.

Njegov zadatak je da odgovori da li je život nekad postojao van Zemlje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Mesto sletanja je krater nazvan „Jezero“, i najriskantniji je do sada za sletanje zbog njegovog reljefa.

Istražitelji misle da je taj krater pre 3.5 milijardi godina imao jezero oko 50 kilometara u prečniku. Krater je nazvan „Jezero“ prema bosanskom mestu čiji meštani su spremni da danas preko video bima u dvorištu jedne škole prate prenos sletanja rovera američke svemirske agencije.

Nešto posle 21.30 po srednjeevropskom vremenu letelica će ući u atmosferu Marsa brzinom od 20.000 kilometara na čas, zaštićena svojim termičkim štitom koji će odbaciti tek kada se otvori veliki supersonični padobran. Osam raketa će usporiti letelicu da bi se spustila na svojih šest točkova suspendovanih na kablovima.

Zvaničnik odgovoran za to spuštanje Alen Čen rekao je da ne mogu da garantuju da će biti uspešno.

Prvi put je eksplicitno rečeno da je misija američke svemirske agencije da se nađu tragovi ranijeg života na Crvenoj planeti, tako što će se godinama skupljati uzorci stena.

Zapečaćene tube treba zatim da se vrate na Zemlju u jednoj misiji u budućnosti tokom 2030-ih, da bi se tu analizirali i možda na kraju uspeli da odgovore na jedno od pitanja koje nas opseda vekovima, odnosno da li smo sami u Univerzumu, rekao je Tomas Zurbuhen, pomoćnik direktora za nauku u Nasi.

Letelica nazvana „Persevirans“ (Perseverance-izdržljivost) najveća je najkompleksnija ikad poslata na Mars. Izgradila je Džet Propalšon laboratorija u Kaliforniji, teška je jednu tonu i opremljena je robotskom rukom dugom preko dva metra i sa 19 kamera.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar