Velika bela ajkula
Velika bela ajkula Foto: Shutterstock

Velika bela ajkula odrubila je roniocu glavu pred užasnutim ribarom na obali Meksika u prvom smrtonosnom napadu ajkule ove godine.

Manuel Lopez je ronio u blizini plaže San Hoze u zalivu Tobari na zapadnoj obali Meksika kada ga je 5,7 metara duga ajkula napala 5. januara.

Lopezu, koji je imao 50 godina, ajkula je u stravičnom napadu otkinula glavu.

„Ronio je kada ga je životinja napala, otkinuvši mu glavu i ugrizla oba ramena“, rekao je ribar Hoze Bernal, koji je bio svedok napada.

Lopez je ronio bez rezervoara za vazduh kada ga je predator napao.

Bernal je rekao da su neke ajkule viđene u toj oblasti danima pre napada i da je posada ribara bila u stanju pripravnosti.

„Lokalni ronioci su upozoreni na prisustvo ajkula u toj oblasti i većina njih nije izlazila nekoliko dana“, rekao je Bernal.

Mnogi ribolovci su boravili na obali zbog velikih belih ajkula.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali nedostatak morskih plodova u ovoj oblasti stvorio je veliku potražnju i Lopez je odlučio da zaroni u ono što bi bilo njegovo poslednje putovanje.

Velike bele ajkule mogu da narastu do 6 metara i teže do 2 tone i imaju do 300 oštrih nazubljenih zuba raspoređenih u redovima u svojim ogromnim čeljustima.

Predator kada napada može plivati brzinom do 35 milja na sat vođen izuzetno snažnim čulom mirisa, ali obično lovi foke, morske lavove, delfine i kornjače.

Ljude često zamene za foke, posebno kada nose mokra odela, a stručnjaci kažu da napadi nisu namerni već „eksperimentalni“ kada ujedu.

Obično se udalje nakon što jednom ugrizu kada shvate da čovek nije njihov prirodni plen, ali je šteta koju nanese samo jedan snažan ugriz često fatalna.

BONUS VIDEO: Plivanje među ražama i ajkulama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar