Foto:EPA-EFE/Szilard Koszticsak

Prema statistici koju je danas objavila novinska agencija Rojters, smatra se da je koronavirusom zaraženo više od 3,79 miliona ljudi u svetu, kao i da je usled oboljevanja od COVID-19 preminulo ukupno 263.682 ljudi.

Posle najvišeg dosad zabeleženog dnevnog porasta broja slučajeva zaraze, Rusija je prestigla Francusku i Nemačku na listi zemalja sa najvećim brojem slučajeva COVID-19 u svetu, i sada se nalazi na petom mestu, a gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, koji je restriktivne mere u tom gradu produžio do kraja meseca, izjavio je da je broj slučajeva u prestonici više od tri puta veći od zvanično saopštenog.

Nakon što je zabeležen brz porast broja zaraženih u ugljem bogatom regionu Poljske, vlasti u toj zemlji planiraju da dnevno na koronavirus testiraju hiljadu rudara, i to dok se oni budu nalazili u vozilima.

Uprkos postepenom ponovnom pokretanju privrede u Nemačkoj, zvaničnici te zemlje upozorili su da je kriza izazvana koronavirusom daleko od završetka.

Posle dva meseca bez posetilaca, turističke lokacije u Grčkoj na kojima se nalaze građevine iz antičkog doba, poput Akropolja, ponovo će biti otvorene 18. maja, najavili su nadležni.

Kako navodi Rojters, u toku je formiranje evropske „koalicije“ sa ciljem upotrebe mobilne telefonije radi praćenja širenja zaraze koronavirusom, što bi, kako se nadaju oni koji podržavaju ovu inicijativu, moglo doprineti ponovnom otvaranju granica bez opasnosti od novog talasa COVID-19.

EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

U centrima za pritvor imigranata u Sjedinjenim Američkim Državama zabeležen je prvi smrtni slučaj prouzrokovan oboljevanjem od koronavirusa, a broj zaraženih među približno 30.000 imigranata pritvorenih u toj zemlji i dalje raste.

Starosedelačko stanovništvo devet zemalja u slivu Amazona zatražilo je donacije kako bi od COVID-19 bilo zaštićeno tri miliona stanovnika prašuma, koji nemaju odgovarajući pristup zdravstvenim uslugama.

U Brazilu, koji sve više postaje žariste koronavirusa, juče je zabeležen rekordni dnevni porast broja novozaraženih, kao i rekordan broj preminulih, a ministar zdravlja najavio je mogućnost uvođenja strogih mera u najteže pogođenim područijima, navodi Rojters, podsećajući da je među zaraženima i portparol braziskog predsednika Žaira Bolsonara.

Najmanje 47 stanovnika jednog doma za penzionere u Meksiku zaraženo je koronavirusom, što je jedan od najalarmantnijih slučajeva do sada zabeleženih u toj zemlji.

Ukupan broj slučajeva u Indiji danas je premašio 50.000, a broj novozaraženih se ne smanjuje, uprkos višenedeljnim strogim restriktivnim merama.

Indija će uskoro predstaviti verziju aplikacije za pracnenje kontakata koja će moći da radi na nekim jeftinijim modelima mobilnih telefona.

Japan je zvaničnio odobrio upotrebu leka „remdesivir“ za lečenje koronavirusa, što je prvi takav slučaj u toj azijskoj zemlji.

Uprkos izveštajima prema kojima se još nekoliko miliona Amerikanaca prijavilo za finansijsku pomoć za nezaposlene, svetske akcionarske berze većinom su se dobro držale tokom današnjeg dana, a kineski izvoz bio je viši od očekivanog.

Međunarodni monetarni fond odobrio je 50 zahteva za hitnu finansijsku pomoć ukupne vrednosti oko 18 milijardi dolara, a ubrzano se nastavlja rad na preostalim zahtevima, izjavio je portparol MMF-a Džeri Rajs.

Nacionalna banka Engleske upozorila je da bi Velika Britanija mogla da se suoči sa najvećim ekonomskim padom u poslednjih 300 godina i više, ali je otvorenom ostavila mogućnost da sledećeg meseca budu odobreni novi podsticaji za privredu.

Nadležna agencija u Švedskoj najavila je da kompanije koje akcionarima budu isplaćivale dividende neće dobiti finansijsku pomoć od vlade, a u slučaju onih kompanija koje su to već učinile, državni novac bi mogao biti povučen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare