Foto: Vitaliy Salin / Alamy / Alamy / Profimedia

Nakon hapšenja Dmitrija Kolkera, doktora fizike i matematike, zbog navodnog odavanja državnih tajni, ruske vlasti su ove nedelje pod istom optužbom uhapsile i drugog naučnika, Anatolija Maslova, prenosi Rojters. Oba naučnika uhapšena su u sibirskom gradu Novosibirsku, navodi Rojters, pozivajući se na TAS S.

Anatolij Maslov, glavni naučnik Instituta za teoretsku i primenjenu mehaniku u Novosibirsku, gradu koji se nalazi oko 2.800 km istočno od Moskve, priveden je i prebačen u zatvor u ruskoj prestonici u okviru istrage obaveštajne agencije FSB, prenosi Rojters.

Hapšenje Maslova je usledilo iste nedelje kada je Dmitrij Kolker, doktor fizike i matematike na Novosibirskom državnom univerzitetu, priveden zbog navodne saradnje sa kineskim bezbednosnim službama, navodi Rojters.

Poslednjih godina nekoliko ruskih naučnika je uhapšeno i optuženo za odavanje državnih tajni zbog navodnog prenošenja osetljivog materijala strancima, a za to delo u Rusiji je zaprećena kazna do 20 godina zatvora, prenosi britanska agencija.

BONUS VIDEO: Hapšenje Anastasije Vasiljeve u Rusiji


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar