Foto:profimedia.rs

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prvi put će Ukrajini poslati kontroverznu municiju koja sadrži osiromašeni uranijum i može da probije oklop, preneo je danas Rojters, pozivajući se na dokument u koji je imao uvid, kao i na potvrde dvojice neimenovanih američkih zvaničnika.

Jedan od izvora je naveo da municija može da se ispaljuje iz američkih tenkova Abrams koji bi trebalo da budu isporučeni Ukrajini narednih sedmica, dok je drugi rekao da će novi paketi pomoći, koji će uključivati ovaj tip municije, imati vrednost između 240 i 375 miliiona dolara.

Britanija je Ukrajini poslala municiju sa osiromašenim uranijumom ranije ove godine, ali bi ovo bila prva američka pošiljka te vrste i verovatno će naići na kritike, nakon što je Bajdenova administracija prethodno odlučila da Kijevu pošalje kasetnu municiju.

Međunarodna koalicija za zabranu oružja sa uranijumom navodi da postoje opasni zdravstveni rizici od udisanja ili unošenja u organizam čestica osiromašenog uranijuma, uključujući rak ili oboljenja kod novorođenčadi, navodi Glas Amerike.

PROČITAJTE JOŠ:

SAD su koristile ogromne količine municije sa osiromašenim uranijumom tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, kao i tokom zalivskih ratova 1990. i 2003.

Međunarodna agencija za atomsku energiju navela je da istraživanja u bivšoj Jugoslaviji, Kuvajtu, Iraku i Libanu „sugerišu da ostaci osiromašenog uranijuma koji se nalaze u sredini ne predstavljaju radiološku opasnost po stanovnike pogođenih regiona“.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar