Thomas Hughes i Emma Tustin
Thomas Hughes i Emma Tustin Foto: WMP / SWNS / SWNS / Profimedia

Artur Labinjo Hjuz, šestogodišnji dečak iz Zapadnog Midlendsa, preminuo je u junu ove godine nakon višemesečnog zlostavljanja od strane oca Tomasa Hjuza i njegove devojke Eme Tastin. Pola godine kasnije oni su proglešeni krivim za mučenje i brutalno ubistvo dečaka, a istraga je utvrdila i da socijalna služba nije učinila ništa kako bi zaustavila zlostavljanje mališana.

Pročitajte još:

Artur je bio fizički zlostavljan, trovan i izgladnjivan. Kada je preminuo imao je više od 130 povreda na telu. Svakodnevna mučenja uključivala su trovanje solju, stajanje po 12 ili 14 sati, kao i česta premlaćivanja.

Nedavno su u javnost procureli i snimci nastali nekoliko sati pre dečakove smrti. Na njemu se vidi dečak koji plače i govori da ga niko ne voli i ne hrani. O tome u koliko je teškom stanju bio mališan pokazuje i činjenica da na snimku nije mogao sam da pomeri jorgan koji je samo vukao po podu.

Sud veruje da je Artur preminuo nakon što ga je Ema njegovom glavom udarila u čvrstu podlogu u naletu besa. Ona je zatim sve vreme gledala kako se dečak muči i snimala ga, a zatim te snimke slala njegovom ocu koji je tada bio na poslu.

Emma Tustin
Emma Tustin Foto: WMP / SWNS / SWNS / Profimedia

Dečakov otac Tomas, koji je priznao da je više puta dečaku pritiskao vrat kako bi ga disciplinovao, sumnjiči se da je Emi bio saučesnik i da je podržavao i pomagao svojoj devojci. To potvrđuju i poruke koje je par razmenjivao, a u kojima mu se ona žali da ne može da izdrži Arturov plač, a dečakov otac piše da će detetu biti kraj kada se bude vratio sa posla.

„Iskopaću mu grob“

Jednom prilikom napisao mu je i da će mu iskopati grob i smskati vilicu. Na svom telefonu imao više od 200 audio snimaka Artura kako plače.

Thomas Hughes
Thomas Hughes Foto: WMP / SWNS / SWNS / Profimedia

Tastin, iako je priznala zločin, još uvek tvrdi da se Artur loše ponašao i da je bio agresivan, i da je smrtonosnu povredu sam sebi naneo.

Tužilac Džons Hankin rekao je da je Artur bio podvrgnut okrutnim batinama pre svoje tragične smrti. On je dodao da je Ema bila zla prema njemu i da je uživala da mališana povređuje.

“Od 130 modrica pronađenih na njegovom telu, čak i da je polovina njih nastala od udaraca, to znači da je dobijao jednu modricu dnevno”, rekao je tužilac.

„Socijalne službe imaju krv na rukama“

Arturova baka, Džoan Hjuz, rekla je sudu da je porodica policiji i socijalnoj službi predala slike na kojima se jasno vide modrice na dečakvom telu, ali da oni nisu ništa učinili po tom pitanju.

Dečakovom ujaku, Danijelu Hjuzu, čak je rečeno da će biti krivično gonjen zbog kršenja izolacije. ako ode da poseti mališana.

“Izneverile su ga socijalne službe i policija. Trebalo je da vide koliko je bio mršav i slab. Preminuo je osam nedelja kasnije”, rekla je dečakova baka.

Socijalni radnici posetili su poslednji put kuću Tomasa Hjuza dva meseca pre dečakovog ubistva, a u izveštaju su napisali da je sa njima sve u redu i da dečak ima srećno detinjstvo.

Ema, maćeha iz pakla koja je usmrtila dečaka, ima svoje četvoro dece.

Jedan od očeva njene dece rekao je kako je ona žena bez emocija i majčinskog instikta, koja maltretira sve oko sebe.

“Želela je decu samo zbog dečijeg dodatka, nikada nije obraćala pažnju na decu”, rekao je on za Dejli Mejl.

Dodao je da je Tastinova novac od dodatka trošila na nakit, telefone i tetovaže, a da kada bi u obilazak dolazila socijalna služba ona iznosila igračke pred decu i pretvarala se se da je brižna majka. Naglasio je i da je on upozoravao socijalnu službu na nju.

“Socijalne službe imaju krv na rukama. Da su poslušali naša upozorenja, dečak bi još uvek bio živ. Na žalost muškarcu se nikada ne veruje”, rekao je on.

Sa ovim su saglasne i sudije, ali to svakako neće u život vratiti malenog Artura koji je 17. juna ove godine preminuo na intenzivnoj nezi dečje bolnice u Birmingemu.

BONUS VIDEO: Zorana Mićanović: Trpela sam vršnjačko nasilje i plakala u svoja četiri zida

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar