Foto: Shutterstock

Klinike u Hrvatskoj su ovih dana pune obolelih od respiratornog sincicijalnog virusa, mnogima poznatijeg pod skraćenicom RSV. Na infekciju su najosetljivija mala deca, pa lekari upozoravaju roditelje da obrate pažnju na nekoliko ključnih stvari.

Prethodne nedelje u laboratoriji u Zagrebu potvrđeno je 90 slučajeva RSV-a. Epidemiološkinja iz hrvatskog zavoda za javno zdravlje (HZJZ) kaže da su 3/4 infekcija zabeležene kod dece.

Profesor Goran Tešović sa Klinike za infektivne bolesti kaže da virus izaziva akutne infekcije respiratornog sistema.

„Prenosi se kašljanjem, dodirivanjem, ljubljenjem, kontaminacijom predmeta. Recimo, igračke. Ima ga poslednjih desetak dana. To se kreće od novorođenčeta do starijeg predškolskog uzrasta. Nije RSV infekcija koja napada samo mlađe ljude, ona kod njih izaziva najtežu kliničku sliku. Ali vidimo i stariju decu, zapravo možemo reći da ima više starije dece. nego što smo navikli“, kaže Tešović.

Ilustracija Foto:Shutterstock

Evropski centar za prevenciju bolesti upozorava da bi bolnice mogle da budu pod pritiskom zbog RSV-a.

Tešović kaže i da odrasli mogu da se razbole, ali to obično prolazi sa blažim simptomima. Starije osobe su u većoj opasnosti. Profesor naglašava i da postoji par simptoma na koje bi roditelji trebalo da obrate posebnu pažnju.

„Kada je dete ili mirno i bledo ili bledo i uznemireno, tahipnoično, kada stalno kašlje, postoji i takva klinička slika gde napadi kašlja traju dugo“, napominje Tešović.

Pročitajte još:

Dobra vest je da grip još nije zavladao. Ima slučajeva, ali su sporadični. Struka nije zadovoljna odzivom na vakcinaciju.

Zdravstvo naglašava da ima dovoljno vakcina. Naručeno je 600.000 doza. Njime se mogu vakcinisati i oni koji nisu u rizičnim grupama, uz naknadu od 45 kuna (šest evra).

BONUS VIDEO Dr Dubravka Salemović: HIV je sveden na hroničnu bolest

Komentari

Svi komentari (1)