Dzo Bajden
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/Peter Foley

Glavni tužioci 11 američkih saveznih država podneli su tužbu protiv administracije predsednika Džozefa Bajdena zbog uredbe o obaveznoj vakcinaciji radnika u kompanijama sa više od 100 zaposlenih, prenosi Glas Amerike.

U tužbi, podnetoj apelacionom sudu u Sent Luisu, tvrdi se da savezne države, a ne federalna vlada, imaju ovlašćenja da uvode obaveznu imunizaciju, piše Glas Amerike.

„Uredba o obaveznoj vakcinaciji je neustavna, nezakonita i nesmotrena“, naveo je glavni tužilac Mizurija Erik Šmit, jedan od nekoliko republikanskih kandidata u trci za upražnjeno mesto u američkom Senatu naredne godine.

Prema novim pravilima, koja na snagu stupaju 4. januara, kompanije sa više od 100 zaposlenih moraju da traže od njih da se vakcinišu ili da se svake nedelje testiraju na virus korona i nose maske na radnim mestima.

Kako se navodi, novčana kazna za nepoštovanje tog pravila mogla bi da bude 14.000 dolara po slučaju.

Šmit je rekao da Mizuri ima 3.443 preduzeća, sa skoro 1,3 miliona zaposlenih, na koje bi mogla da se odnosi odluka o obaveznoj vakcinaciji.

On je poručio da je podneo tužbu da bi „zaštitio lične slobode, sačuvao kompanije u Mizuriju i suprotstavio se birokratskim despotima koji jednostavno žele moć i kontrolu“.

Bajdenova administracija ohrabruje Amerikance širom zemlje da se vakcinišu, navodeći da je to najbrži način izlaska iz pandemije.

Portparolka Bele kuće rekla je da je cilj obavezne vakcinacije da se zaustavi širenje bolesti, koja je odnela više od 750.000 života u Americi.

Tužbi Mizurija pridružili su se i republikanski glavni tužioci Aljaske, Arizone, Arkanzasa, Montane, Nebraske, Nju Hempšira, Severne Dakote i Vajominga.

Kancelarija glavnog tužioca Ajove, demokrate Toma Milera, takođe je podržala tužbu, kao i nekoliko privatnih, neprofitnih i verskih zajednica.

BONUS VIDEO: Ko je Džo Bajden

***

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare