Foto:EPA-EFE/SHI ZHI

Veliki broj dokaza pokazuje da je virus koji je izazvao pandemiju KOVID-19 "procureo" iz kineske istraživačke ustanove, tvrdi se u danas objavljenom izveštaju republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

PROČITAJTE JOŠ:

U izveštaju republikanaca se navode „brojni dokazi“ o tome da su naučnici Instituta za virusologiju u Vuhana (VIV) – uz pomoć američkih stručnjaka i kineskih i američkih vladinih fondova, radili na modifikovanju korona virusa kako bi zarazili ljude, uz tvrdnju da se takva manipulacija može prikriti.

Međutim, američke obavještajne službe nisu došle do ovakvog zaključka, navodi Rojters.

Majk Mekol, najviše rangirani republikanac u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma, obelodanio je izvještaj i zatražio pokretanje dvostranačke istrage o poreklu pandemije korona virusa, od koje je do sada preminulo oko 4,4 miliona ljudi širom sveta.

Kina negira da je genetski modifikovani korona virus dospeo u cirkulaciju iz objekta u Vuhanu, gde su prvi slučajevi kovida-19 otkriveni krajem 2019. godine.

Ta teorija je najzastupljenija u nekim stručnim krugovima, ali nije dokazana, a i zvanični Peking negira navode o zataškavanju.

Druga grupa eksperata smatra da je pandemiju izazvao životinjski virus koji se verovatno preneo na ljude na pijaci morskih plodova, koji se nalazi nedaleko od instituta u Vuhanu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar