Džo Bajden Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Novoformirana republikanska većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa otvorila je danas dugo obećavanu istragu u vezi sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i njegovom porodicom.

Republikanci u donjem domu Kongresa sada imaju četiri poslanička mesta više od demokrata, pa mogu od ministarstva finansija SAD i bivših zvaničnika Tvitera da traže informacije, kao pripreme za javna saslušanja.

„Sad kad demokrate nemaju jednoparijsku kontrolu u Vašingtonu, stižu nadzor i odgovornost“, saopštio je republikanski kongresmen Džejms Komer, predsedavajući Komiteta za nadzor Predstavničkog doma.

Ovaj komitet poslao je seriju pisama ministarstvu finansija sa zahtevom za informacije u vezi sa finansijskim transakcijama porodice Bajden koji bi se mogli smatrati sumnjivom aktivnošću.

Republikanski kongresmeni takođe traže svedočenja više zvaničnika Tvitera umešanih u način na koji se ta kompanija ophodila sa pričom tabloida Njujork Post iz oktobra 2020. godine u vezi sa Hanterom Bajdenom, mlađim predsednikovim sinom.

Republikanci tvrde da je širenje te priče suzbijeno iz političkih razloga.

Ovako brzim postupanjem nakon preuzimanja kontrole nad Predstavničkim domom, republikanci se spremaju za haotičan, politički eksplozivan obračun sa Belom kućom pred predsedničke izbore 2024. godine.

Ministarstvo finansija nije želelo da komentariše zahtev republikanaca.

***

BONUS VIDEO: Donald Tramp i Džozef Bajden izjave

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar