Viktor Orban
Viktor Orban Foto:EPA-EFE/JOHN THYS

Reporteri bez granica uvrstili su danas mađarskog premijera Viktora Orbana na listu "predatora".

POGLEDAJTE JOŠ:

U izveštaju se navodi da je Orban „masovno suzbio“ slobodnu štampe u Mađrskoj, koristeći „raznovrsne predatorske tehnike“.

„On je stabilno i efikasno podrivao pluralizam i nezavisnost medija od povratka na vlast 2010. godine“, navedeno je u saopštenju RBZ.

Ovo je prvi put da je lider zemlje iz EU stavljen na listu Reportera bez granica, organizacije sa sedištem u Francuskoj.

„Metode mogu biti suptilne ili drske, ali su uvek efikasne“, navodi se u izveštaju, koji se poziva na to da Orbanova vladajuća stranka Fides kontroliše 80 odsto medija, koje su kupili njegovi saveznici.

Privatni mediji u Mađarskoj su diskriminisani kada je reč o pristupu informacijama i vladinom oglašavanju, ali i ocrnjeni kao dobavljači „lažnih vesti“.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač osporio je izveštaj i rekao da bi RBZ trebalo da se zovu „Lažne vesti bez granica“.

Ko je još na listi Reportera bez granica

Kompletna lista objavljena u ponedeljak obuhvata 37 šefova država ii vlada, uključujući premijera Bangladeša i administrativnog šefa Hong Konga.

Među ostalima koji su ukoreni zbog suzbijanja medijskih sloboda nalazi se prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman, koji ima apsolutnu moć u kraljevini.

„Njegove represivne metode uključuju špijuniranje i pretnje koje su ponekad vodile do otmica, mučenja i drugih nezamislivih dela“, pišu Reporteri bez granica.

Prema njihovim rečima, stravično ubistvo Kašogija razotkrilo je predatorsku metodu koja je „prosto varvarska“. Kašogi je bio saudijski novinar koji je ubijen tokom posete konzulatu kraljevine u Istanbulu 2018. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar